Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 20 september 2007

Nicholas Stern op congres over klimaatverandering in Tilburg

Jan Pronk congresvoorzitter; Rinnooy Kan en Lubbers sprekers

Op 27 september zullen tijdens het Efact Internationaal Congres 2007 aan de Universiteit van Tilburg enkele prominente sprekers uit de wereld van de wetenschap, politiek en bedrijfsleven hun visie geven op de economische gevolgen van klimaatverandering. Er worden lezingen gegeven door onder meer Sir Nicholas Stern, auteur van het Stern Review en voormalig vicevoorzitter van de Wereldbank, Ludo van Halderen, CEO van Nuon, Bert Heemskerk, CEO van de Rabobank, Diederik Samson (PvdA), SER-voorzitter Alexander Rinooy Kan en oud-premier Ruud Lubbers.

Het jaarlijkse congres van studievereniging Efact stelt met het onderwerp 'de economische gevolgen van klimaatverandering' een zeer actueel vraagstuk aan de orde. Onder leiding van dagvoorzitter Jan Pronk, voormalig minister van VROM en voormalig speciaal VN-gezant, zal het thema vanuit diverse invalshoeken (bedrijfseconomisch, politiek en wetenschappelijk) worden belicht. Sprekers gaan met elkaar in discussie en er is ruimte voor vragen vanuit het publiek.

Kunnen investeringen in klimaatverandering ook rendabel zijn? Dat is de vraag die aan de orde komt in een parallelsessie met Albert Fischer (Planet Capital) en Olivia Hartridge (Morgan Stanley), Svetlana Rodionova (ABP) en Ad van Wijk (CEO Econcern).

Hoe is de relatie tussen energie en geopolitieke machtsverhoudingen? Dat thema wordt uitgewerkt in een sessie onder voorzitterschap van Jan Pronk, met Herman Franssen (International Energy Associates), Karien van Gennip (voormalig staatssecretaris, nu CDA Tweede Kamerlid), en Coby van der Linde (Clingendael International Energy Program).

Van Halderen zal uitleggen hoe Nuon met haar missie 'peace of mind in energy' een antwoord geeft op het klimaatprobleem. Heemskerk behandelt het vraagstuk in relatie tot de financiële sector (met name Rabobank). Rinnooy Kan zal uitleggen wat de visie van de SER is op de klimaatproblematiek en welke belangrijke rol de diverse stakeholders (bedrijfsleven, overheid, organisaties) hebben. Lubbers zal ingaan op het Rotterdam Climate Initiative, een club die werkt aan een sterke reductie van de CO2- uitstoot zowel in de haven als stad.