Provincie Groningen

Haren, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren Ruim 3 miljoen euro voor platteland rondom Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren 21 september 2007

Op donderdagavond 27 september a.s. organiseren het MKB-Noord, LTO Noord, de Vereniging Groninger Dorpen, Staatsbosbeheer en de gemeenten Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren samen met de provincie Groningen een startbijeenkomst voor het platteland.

Boeren en andere ondernemers, maar ook vrijwilligers, maatschappelijke organisaties of gewoon enthousiaste burgers die ideeën hebben om de leefbaarheid en plattelandseconomie van de regio verder te ontwikkelen zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Het is de bedoeling dat de avond een voedingsbodem wordt voor innovatie ideeën. Geschikte ideeën zijn namelijk geld waard. Ze kunnen een bijdrage krijgen uit een nieuwe subsidiepot voor plattelandsprojecten, die gevuld is met 3,2 miljoen euro. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur in 'de Boerderij' op het landgoed van de Fraeylemaborg in Slochteren (Hoofdweg 28).

Voor meer informatie over deze subsidie, kijk bij Programma Landelijk Gebied > Subsidies. Of vraag de brochure aan via publieksvoorlichting van de provincie Groningen: 050 - 3164160.

De organiserende partijen vormen gezamenlijk het zogenaamde het Regioteam Vitaal Platteland Centraal. Het Regioteam heeft de opdracht de plattelandsontwikkeling in de gemeenten Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren (samen regio Centraal) te stimuleren. Kees Boele is voorzitter van dit Regioteam Vitaal Platteland Centraal. Het Regioteam is in het leven geroepen om projecten van de grond te krijgen en bekendheid te geven aan de mogelijkheden voor financiële ondersteuning.

Verder beoordeelt het Regioteam of ingediende projecten voldoen aan de voorwaarden. Vooral innovatieve producten en projecten die inspelen op nieuwe ontwikkelingen en waarbinnen wordt samengewerkt waardoor meerdere belangen samenkomen maken kans op een bijdrage.

Voorbeelden

Meerstad
Meerstad zal de komende jaren tot ontwikkeling komen. Kleine ondernemingen worden uitgedaagd om kansen die zij zien voor zorg of culturele activiteiten uit te bouwen tot projecten.

Natuur in Haren en Westerbroek
Een groot deel van het buitengebied van de gemeente Haren zal de komende jaren omgevormd worden tot een schitterend natuurgebied. Boeren worden uitgedaagd om hierop in te spelen zodat naast landbouw ook natuur , toerisme of gezondheid voor brood op de plank zorgt. In de gemeente Hoogezand-Sappemeer zal het gebied Westerbroek een belangrijk natuurschakel worden; welke kansen bieden deze veranderingen voor de leefbaarheid en hoe kunnen ondernemers en organisaties gezamenlijk hierop inspelen?

Zorg op maat
Zijn er nog mogelijkheden te bedenken voor zorg op maat voor oudere of gehandicapte mensen in plaatsen zoals Tjuchem of Kielwindeweer?

Dit zijn zomaar wat ideeën en voorbeelden. Er zijn ook nog genoeg ideeën te bedenken voor bijvoorbeeld recreatie, maar het is de bedoeling dat mensen uit het buitengebied zelf met ideeën komen.

Startbijeenkomst 27 september
Op de Startbijeenkomst zullen er ter inspiratie aansprekende voorbeelden de revue passeren.
Gedeputeerde Douwe Hollenga van de provincie Groningen zal het Regioteam Vitaal Platteland installeren.
Maarten Beurskens, journalist voor RTV Noord is dagvoorzitter en zal de aanwezigen inspireren hoe je kansen kunt benutten.

21 september 2007