UMC Utrecht


Autisme is eerder op te sporen dankzij nieuwe test

Autisme is al op te sporen bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar dankzij een test die aan het UMC Utrecht ontwikkeld is. Klinisch psycholoog in opleiding Claudine Dietz beschrijft dit in haar proefschrift. Hoe vroeger autistische kinderen opgespoord kunnen worden, hoe eerder de behandeling kan beginnen.

De Early Screening of Autistic Traits of ESAT is een vragenlijst die bij kinderen vanaf 1 jaar autisme en verwante stoornissen aantoont. De door Dietz en collega's bedachte ESAT is gebaseerd op gedrag dat autisme kenmerkt. Autistische kinderen laten afwijkend spelgedrag zien, ze herhalen eenvoudige spelletjes heel vaak; hun emoties zijn vaak niet invoelbaar voor de ouders, die begrijpen niet waarom een kind lacht of huilt; de kinderen reageren niet normaal op prikkels zoals pijn of kietelen; autistische kinderen lachen niet terug als iemand naar hun lacht; en ze reageren slecht op hun eigen naam.

De ESAT is getest op ruim dertigduizend kinderen van 14 tot 15 maanden die in de regio Utrecht een consultatiebureau bezochten. Op een Britse vragenlijst na is het de enige ter wereld die op zo'n jonge leeftijd al uitsluitsel geeft over autisme en die getest is op kinderen uit de algemene bevolking in plaats van op kinderen die al onder behandeling zijn. Van alle negenjarige kinderen lijdt één procent aan autisme, dit percentage geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor de volwassen bevolking.

Ook ontwikkelde Dietz in haar onderzoek aanknopingspunten voor artsen op consultatiebureaus zodat ze snel kinderen kunnen identificeren die wellicht een autistische stoornis hebben. Artsen moeten onder meer letten op brabbelen, sociale interesse, lachen naar een ander en het maken van gebaren. Bij risico-kinderen kunnen artsen vervolgens de ESAT afnemen als check of er inderdaad aanwijzingen zijn voor autisme. Screen-positieve kinderen verwijzen ze door naar de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie.

Autistische kinderen en hun ouders hebben baat bij een zo vroeg mogelijke aanpak van autisme. De ontwikkelingsstoornis is waarschijnlijk niet te genezen maar wel te behandelen. Door ouders te trainen beter op signalen van het kind te letten kan de communicatie van het kind verbeteren. Of de gunstige effecten van deze training op latere leeftijd doorwerken is nog niet bekend.

Claudine Dietz promoveert op 27 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée en Linda Minnen, tel. 030 250 6371/8580.

maandag 24 september 2007