Ingezonden persbericht



---

PERSBERICHT

National Geographic, oktober 2007

Biobrandstof: een duurzame oplossing?

Is biobrandstof de alternatieve en duurzame energiebron waar onze planeet naar smacht? Deze vraag is actueler dan ooit, nu de zorgen over de gevolgen van de CO2-uitstoot toenemen. In de uitgave van oktober 2007 staat National Geographic Nederland * België uitgebreid stil bij de voor- en nadelen van biobrandstoffen.

Voor onze energie zijn we sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Maar de opwarming van de aarde, die deels wordt veroorzaakt door de toenemende CO2-uitstoot, vraagt om een alternatief. Biobrandstoffen, zoals ethanol en biodiesel, lijken het groene antwoord, maar de productie ervan vereist ongeveer evenveel fossiele brandstoffen als ze moeten vervangen. In de reportage 'Groene dromen', geïllustreerd met foto's van Robert Clark, benoemt National Geographic de voors en tegens van biobrandstoffen. Inclusief een overzichtelijke themakaart over de opwarming van de aarde.

Ook is er aandacht voor 50 jaar ruimtevaart. In oktober 1957 werd met de lancering van de Spoetnik een begin gemaakt met onderzoek in de ruimte. Een halve eeuw later wordt de bemande ruimtevaart nieuw leven ingeblazen. De Verenigde Staten, Rusland en China maken hun ambities kenbaar. Wat staat ons de komende vijftig jaar te wachten? Een terug- en vooruitblik, voorzien van prachtige beelden uit de ruimte.

Verder in het oktobernummer:
CO2-uitstoot: wat kunnen we doen om er een einde aan te maken? Latijns-Amerika in vogelvlucht: luchtfoto's van Robert B. Haas Zoönosen: infectieziekten die worden overgedragen van dier op mens Transsylvanië: de eerste bewoners kwamen uit de Nederlanden

Het oktobernummer ligt vanaf 27 september 2007 in de winkel.


---