Buitenlandse Zaken België


Datum: 24/09/2007

Minister Laruelle aanwezig op de Internationale Conferentie betreffende de strijd tegen baarmoederhalskanker

Minister Sabine Laruelle, belast met Ontwikkelingssamenwerking, zal op 27 september in het Egmontpaleis, in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Mathilde, de opening bijwonen van de Internationale Conferentie betreffende de strijd tegen baarmoederhalskanker.

De conferentie getiteld « Fight against cervical cancer : challenges and opportunities for women¿s rights and health » door UNIFEM (Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties voor de vrouw) en de Europese Commissie georganiseerd, gaat door op 27 et 28 september in het Egmontpaleis te Brussel.

Baarmoederhalskanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijks worden op wereldvlak ongeveer 500.000 nieuwe ziektegevallen gediagnosticeerd. Meer dan de helft ervan kent een dodelijke afloop, waarvan 80 % in ontwikkelingslanden. De ziekte wordt geassocieerd met een seksueel overdraagbaar virus (HPV). De kost van deze ziekte is aanzienlijk voor de vrouwen en hun familie, voor hun gemeenschappen en voor de socio-economische ontwikkeling van hun land. De impact van deze ziekte wordt versterkt door de ongelijkheden m.b.t. de toegang tot de gezondheidszorgen en tot de beschikbare preventietechnieken. Nieuwe preventietechnologieën zoals vaccins, bieden reële opportuniteiten. Zij moeten beschikbaar zijn en financieel en fysisch toegankelijk zijn in ontwikkelingslanden. Dit betekent een uitdaging en een opportuniteit.

Reproductieve en seksuele gezondheid en rechten vormen een van de prioriteiten van het ontwikkelingsbeleid van België. Deze Internationale Conferentie van hoog niveau, die politieke leiders van ontwikkelingslanden, vertegenwoordigers van internationale organisaties, de privé sector en NGOs, verenigt neemt in dit kader natuurlijk een plaats in.