Gemeente Sint-Michielsgelstel


Kunstproject: Flora, Fauna en Landschap van straten en pleinen van s Hertogenbosch, Sint- Michielsgestel en Vught

dinsdag 25 september 2007

Van Atelier Veldwerk / Rudy Luijters en Onno Dirker

Landsporen

In het kader van het kunstproject Landsporen, dat wordt georganiseerd door het CBK s Hertogenbosch, Galerie Majke Hüstegge en onderdeel is van het initiatief Schatten van Brabant van de Provincie Noord-Brabant, vinden er in de maand oktober een aantal projecten plaats door verschillende kunstenaars die zich richten op het landschap in de omgeving. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 27 september in het provinciehuis en op het kantoor van het centrum voor Beeldende Kunst in s Hertogenbosch. De tentoonstelling en diverse kunstprojecten op locaties in de omgeving lopen tot 28 oktober.

De kunstenaars Rudy Luijters en Onno Dirker nemen deel aan het project Landsporen, zij werken samen binnen Atelier Veldwerk aan projecten die betrekking hebben op de inrichting van de openbare ruimte in de breedste zin van het woord. Het inventariseren, analyseren en het tonen van de werkelijkheid in een nieuw verband staat in het werk voorop, het doen van ingrepen kan daaruit volgen. Vertrekpunt is steeds de beeldende kunst.

Voor Atelier Veldwerk lag het vertrekpunt voor het kunstwerk voor het project Landsporen in het bekijken van de straatnamen in de omgeving. De namen van lanen, straten en pleinen spreken boekdelen over de geschiedenis van het landschap en de manier waarop dit gebruikt en gezien wordt. De historische straatnamen geven vaak een heel direct beeld van beplanting en gebruik van de grond, meer recente benamingen geven het veranderend perspectief weer van waaruit het landschap bekeken wordt.

In een door de kunstenaars samengestelde publicatie voor het project Landsporen, -getiteld: Flora, Fauna en Landschap van straten en pleinen van s Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught-, zijn alle straatnamen opgenomen waarin de namen van bomen, struiken en planten, zoogdieren, vissen, vogels en insecten te vinden zijn. De namen zijn gerubriceerd op botanische of zoölogische kenmerken. Zo vindt men in de rubriek bomende Abelenlaan, Acaciastraat, Berkdijk, Berkenlaan en Beukenlaan, etc. Tevens zijn lijsten opgenomen van straten waarin landschapsnamen voorkomen w.o. akker, donk, veld, kamp en woud.

De publicatie is vanaf 28 september speciaal voor de inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel gratis af te halen op het gemeentehuis en in de bibliotheken van Sint-Michielsgestel, Berlicum en Den Dungen, of anders op het CBK te s Hertogenbosch, bij Galerie Majke Hüstegge of bij de VVV.

Oproep

Nu, met deze publicatie in de hand willen de kunstenaars kijken of ze gedurende de looptijd van de tentoonstelling voor een bepaald gebied, namelijk de gemeente Sint-Michielsgestel, tot een verdere verfijning kunnen komen. Feitelijk houdt dat in dat de inwoners van Sint-Michielsgestel om informatie wordt gevraagd betreffende de betekenis van de straatnamen (in de flora, fauna en landschap) van de straten van Sint-Michielsgestel.

De kunstenaars proberen te achterhalen waarom straten een bepaalde naam hebben gekregen, of hoe het landschap eruit zag waarnaar bepaalde straatnamen verwijzen. Stonden hier eiken? Wat zijn Schellekes?

De verzamelde informatie wordt in een latere fase verwerkt, mogelijk in een tweede druk, of in een speciale editie, wellicht in een digitale versie (op de website).

Op 5 oktober zal op de markt te Sint-Michielsgestel (van 12.30 tot 17 uur) Atelier Veldwerk met een stand aanwezig zijn. Hier kan de publicatie worden opgehaald, waar met de kunstenaars kan worden gesproken over het straatnamen-project en waar informatie door hen wordt verzameld.

Voor meer informatie zie www.landsporen.nl en www.atelierveldwerk.nl
---