Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
24 september 200712 juli 2007

nummer:
08165
|                                                                              |
Prijs voor beste ruimtelijke planDromen? De gemeente laat ze op 27 september uitkomen

Zilveren Berm dit jaar voor drie projecten

Ambtenaren pakken op de 27e 37 uitdagingen aan

Op dGrand Café Fuiks in het Capelse Vuykpark was vrijdag onderdag 217 september niet slechts het decor voor de uitreiking van de ŽZilveren BermenŽ; samen met het plan voor veertien woningen aan de Dorpsstraat vielen park en horecagelegenheid, als onderdeel van het plan Vuykpark en omgeving, de eer van de Zilveren Berm te beurt. Een eervolle vermelding was er voor de verkeersbrug in het verlengde van de Octavialaan in de wijk Fascinatio. Wethouder Hans Jacobs reikte de prijzen uit.gaat de gemeente Capelle aan den IJssel De Uitdaging aan. Onder aanvoering van Gerrit Kruijt, gemeentesecretaris, en Loek Huizinga, initiatiefnemer en hoofd Beheer, gaan alle medewerkers van de gemeente op die dag letterlijk met ideeën, dromen en wensen van Capellenaren aan de slag. Voorafgaand daaraan houdt de gemeente op dinsdag 17 juli van 20.00 tot 22.00 uur een startbijeenkomst. De inzenders van de 27 geselecteerde uitdagingen worden dan bedankt voor hun inzending. Ook krijgen zij uitleg over hoe De Uitdaging aangepakt wordt.

De Uitdaging
Op 27 september laten de ambtenaren aan de Capellenaar zien dat zij - behalve hard werken in het gemeentehuis - ook in één dag meerdere grote klussen in de buitenruimte kunnen aanpakken. Ambtenaren steken die dag niet alleen de handen uit de mouwen, ze gaan samen met de indieners van de uitdagingen aan de slag in de buitenruimte. Het zijn niet alleen de specialisten die de straat op gaan. Onder leiding van medewerkers van de afdeling Uitvoering gaan juristen, casemanagers, directieleden, baliemedewerkers, beleidsmakers en andere kantoormedewerkers werkzaamheden uitvoeren.

110 inzendingen
Bewoners konden zelf aangeven wat zij graag willen laten opknappen of verbeteren in de buitenruimte. Na diverse oproepen in de lokale media, ontving de gemeente maar liefst 110 uitdagingen. Bewoners, Verenigingen van eigenaren, WOP's, vertegenwoordigers van verzorgingshuizen, bedrijven; Capelle-breed werd de handschoen opgepakt. Voorbeelden van uitdagingen zijn het opknappen van speelplaatsen en binnenplaatsen van zorginstellingen en het schilderen van bruggen en lantaarnpalen. Ook worden verkeersremmende maatregelen geplaatst, een vissteiger aangelegd en een skatepark verder ingericht.

Hiervan worden er momenteel 27 uitgewerkt. Inzenders die niet geselecteerd zijn ontvingen daarover een brief. Als dank voor het meedenken en het indienen van een idee ontvingen ze een VVV-bon. Een deel van de afgewezen uitdagingen wordt binnen de uitvoering van de reguliere werkzaamheden opgepakt.

Over de periode 2005-2006 werden veel plannen voor de Zilveren Berm aangemeld. Elf daarvan werden genomineerd, omdat zij volgens de deskundige jury alle aantoonbaar bijdragen aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente. Dat er nu maar liefst drie Zilveren Bermen konden worden uitgereikt is een gevolg van hoge productie van ontwerpen, waarbij realisatie nu of in de toekomst wel een extra voorwaarde vormde.

Jury
De jury, bestaande uit Cees van der Graaf, senior stedenbouwkundige, Erik van Dreven, voorzitter welstandscommissie, Jan de Blaauw, Hoofd unit Handhaving & Vergunningen en Ad Koolen, landschapsarchitect, beoordeelde de plannen op gebruikswaarde, toekomstwaarde en belevingswaarde. Daarbij werd zij bijgestaan door twee adviseurs, de architecten Jaap Pontier en Max Boekholt.

Inspirerend
Capelle aan den IJssel is sinds de laatste oorlog een stad in productie. De enorme groei door de jaren heen heeft vele ontwerpen opgeleverd op het gebied van woningbouw, maar ook van wegen, bruggen en openbare ruimtes. Capelle bleek - en blijkt nog steeds - een inspirerende omgeving te zijn, want de ontwerpen hebben in de loop der jaren heel wat hoogtepunten gekend. De Zilveren Bermen willen een stimulans zijn om deze kwaliteit op niveau te houden. De Zilveren Berm is een tweejaarlijkse prijs die in 2009 opnieuw zal worden uitgereikt.

Kei
Bij de uitreiking van de Zilveren Bermen werd ook een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan Leendert Kei. Deze Capelse inwoner heeft zich als inspirator gedurende een tiental jaren met hart en ziel ingezet om het Vuykpark - ooit een scheepswerf en oorspronkelijk bedoeld als bouwlocatie - te laten worden tot wat het nu is. Of, zoals hij het zelf omschreef: " Ik heb mijn droom werkelijkheid zien worden, Capelle ligt weer aan den IJssel"