Gezondheidsraad
Health Council of the Netherlands

Datum : 25 september 2007

Persbericht Van vroege preventie van ziekten hebben kinderen een leven lang profijt

Op donderdag 27 september vindt in de Nieuwe Kerk van Den Haag weer de jaarlijkse Gezondheidsraadlezing plaats. Prof. dr. Pauline Verloove-Vanhorick zal spreken over de gezondheid van kinderen en de effecten daarvan op hun verdere leven. Ze betoogt dat vroege preventie van ziekten een leven lang profijt oplevert. De hoofdpunten in de voordracht van prof. Verloove-Vanhorick zijn de volgende: Kinderen in Nederland zijn gezond. De sterfte rond de geboorte is laag en daalt nog steeds. De levensverwachting bij de geboorte is hoog: 77,6 jaar voor mannen en 81,9 jaar voor vrouwen. Ruim 96% van de kinderen ervaart de eigen gezondheid als goed of heel goed. Dat was de positieve ontwikkeling.
Er zijn ook negatieve kanten. Zo'n 15% van de kinderen in Nederland kampt met een chronische aandoening, psychosociale problemen, opvoedingsproblemen, wordt gepest. Vaak is er sprake van een combinatie van problemen: pesten veroorzaakt chronische buikpijn en hoofdpijn, overgewicht lokt pesten uit, en psychosociale problemen kunnen het eetgedrag beïnvloeden en daarmee de lichamelijke gezondheid. Chronische stress in een gezin blijkt samen te gaan met meer ziekte bij kinderen. Preventieprogramma's hebben al aantoonbare successen geboekt. Engelse ziekte (rachitis) komt nauwelijks meer voor nu met tabletjes vitamine D botmisvormingen worden voorkomen, waar mensen eerder de rest van hun leven last van hadden. Met één druppel babybloed kunnen meerdere aandoeningen worden opgespoord die vroeger vaak onontdekt en dus onbehandeld bleven. Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma zijn klassieke kinderziekten zoals difterie, tetanus, polio, bof, mazelen en rode hond vrijwel verdwenen. En ook wiegendood komt nog maar weinig voor sinds ouders wordt geadviseerd om hun baby niet op de buik te slapen te leggen.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052 2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 7520 Telefax (070) 340 75 23 E-mail: info@gr.nl www.gr.nl

Gezondheidsraad
Health Council of the Netherlands

Pagina : 2

Toch zijn er nog steeds probleemgebieden. Persbericht Eén ervan is de perinatale sterfte. Deze daalt weliswaar gestaag, maar hij daalt minder snel dan in andere Europese landen. En: hoe vroeger geboren, hoe meer gezondheidsproblemen zoals stoornissen in de insulinehuishouding, bloeddruk, nierfunctie en longfunctie. Veel kinderen zijn ongezond dik en hebben daardoor later meer kans op diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, nier- en oogafwijkingen. Bij deze kinderen moet de balans tussen voedselopname en energieverbruik worden hersteld: minder en gezonder eten, meer bewegen. De moderne levensstijl bedreigt de gezondheid. Mensen krijgen op steeds hogere leeftijd kinderen, wat de kans op aandoeningen vergroot. In de 24-uurs maatschappij slapen jong en oud te kort, eten teveel en verkeerd, versnipperen hun aandacht, besteden hun vrije tijd aan televisie en computer. Kinderen (en volwassenen) krijgen teveel prikkels, waardoor gedragsstoornissen en ontwikkelingstoornissen kunnen ontstaan en overgewicht bevorderd wordt. Mensen zijn mobieler, waardoor nieuwe infectieziekten en pandemieën zich sneller en massaler kunnen verspreiden.
Tegelijkertijd zijn er veelbelovende ontwikkelingen. Op het gebied van infectieziektepreventie zal binnen afzienbare tijd besloten worden over het al dan niet invoeren van drie nieuwe vaccinaties in de jeugdgezondheidszorg (rota, waterpokken en HPV). De hielprikscreening kan op korte termijn nog uitgebreid worden met cystic fibrosis (taaislijmziekte) waardoor de prognose en de levensverwachting verder verbeteren. De gehoorscreening bij pasgeborenen die sinds enkele jaren in het Uniforme Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg zit, hoort tot de successen: vroege diagnostiek en behandeling leiden tot betere resultaten qua ontwikkeling en opleiding.
Zorg voor een kind begint al voor de zwangerschap. Voor een aantal aspecten komt preventie via de jeugdgezondheidszorg te laat, omdat die pas begint na de geboorte. Ook de zorg tijdens de zwangerschap begint meestal pas na acht weken. Over diverse stoornissen wordt uit wetenschappelijk onderzoek duidelijk dat de oorsprong al vroeg in de zwangerschap ligt. Voorlichting daarover en maatregelen om die afwijkingen te voorkomen moeten dan ook vóór de zwangerschap plaatsvinden.

Geïnteresseerden die de Gezondheidsraadlezing willen bijwonen, kunnen zich daarvoor aanmelden via www.gr.nl of bellen met 070 ­ 340 6363. De voordracht van prof. Verloove-Vanhorick is vanaf 28 september a.s. ook te downloaden van de GR site.

Bezoekadres Postadres Parnassusplein 5 Postbus 16052 2511 VX Den Haag 2500 BB Den Haag Telefoon (070) 340 7520 Telefax (070) 340 75 23 E-mail: info@gr.nl www.gr.nl