Ingezonden persbericht


Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders

PERSBERICHT

Utrecht, 25 september 2007

Vroeg, Voortdurend en Integraal
Minister Rouvoet neemt verbeterplan in ontvangst voor hulp aan kinderen met een handicap

Donderdag 27 september 2007 wordt aan minister Rouvoet het plan Vroeg, Voortdurend en Integraal overhandigd voor verbetering van de hulp aan kinderen met een beperking en hun ouders. De kern van dit project is het opzetten van regionale ketens van samenwerking op het gebied van vroege signalering, diagnostiek, zorg, onderwijs en ondersteuning. Doel hiervan is kinderen met ontwikkelingsproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen en gerichte zorg en opvoedingsondersteuning aan te bieden. De samenwerkende organisaties vragen de minister hun innovatieve plan op te nemen in de blauwdruk van de Centra voor Jeugd en Gezin en de uitvoering van het project financieel te ondersteunen. De initiatiefnemers vertegenwoordigen de landelijke cliëntenorganisaties, brancheorganisaties van dienstverleners en zorginstellingen, speciaal onderwijs en de zorgverzekeraars.

Er is in de afgelopen jaren veel verbeterd in de ondersteuning van gezinnen met een gehandicapt kind, maar er blijven nog enkele belangrijke knelpunten bestaan. Deze knelpunten wil het nieuwe stimuleringsprogramma Vroeg, Voortdurend en Integraal oplossen. Met de aanbieding van het plan Vroeg, Voortdurend en Integraal op 27 september 2007 wijzen de organisaties minister Rouvoet op het grote belang van vroege signalering en hulp. Zij pleiten er voor de ontwikkeling van ketens van vroege signalering, diagnostiek, zorg, onderwijs en ondersteuning voor kinderen met beperkingen (0 tot 7 jaar) en hun gezin mogelijk te maken.

De initiatiefnemers zijn BOSK (Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders), ActiZ (organisatie van zorgondernemers), WEC-raad (belangenbehartiger van het speciaal onderwijs), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Revalidatie Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en MEE Nederland (vereniging voor ondersteuning bij leven met een beperking).

Centra voor Jeugd en Gezin
Het project sluit goed aan bij de nog op te richten Centra voor Jeugd en Gezin die bij uitstek een rol moeten gaan spelen bij preventie en tijdige signalering van ontwikkelings- en opvoedingsproblemen. De initiatiefnemers wijzen de minister erop dat in het programma voor Jeugd en Gezin, dat de titel ŽAlle kansen voor alle kinderenŽ draagt, de groep kinderen met een beperking niet voorkomt.

Het plan Vroeg, Voortdurend en Integraal vormt dan ook een goede aanvulling op de Centra voor Jeugd en Gezin. De realisering van het plan zorgt voor verbetering van de ontwikkelings-mogelijkheden en de kwaliteit van bestaan voor juist deze kwetsbare groep en helpt gedragsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Noot voor de redactie,