Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

25 september 2007

Primeur voor deelgemeente Feijenoord

Rotterdam opent grootste Centrum voor Jeugd en Gezin van het land

De Rotterdamse Jeugdwethouder Leonard Geluk opent donderdag 27 september om 11.00 uur het grootste Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) van Nederland. In dit centrum kunnen ouders, jongeren en kinderen terecht voor vragen over gezondheid, seksualiteit en opvoeding, maar ook voor hulp bij schuldenproblematiek en het vinden van een baan, een stage of een woning. Leonard Geluk verricht de openingshandeling samen met Dagmar Oudshoorn (voorzitter deelgemeente Feijenoord) en een aantal kinderen van stichting welzijn Feijenoord.

Kind centraal

In het Centrum voor Jeugd en Gezin JONG XL Feijenoord werken onder meer consultatiebureau- en jeugdartsen, gezinscoaches, pedagogen en verpleegkundigen van de GGD Rotterdam-Rijnmond, Consultatiebureau Ouder & Kind en medewerkers van Bureau Jeugdzorg samen. Door kennis en kunde op één locatie te bundelen wordt adequate zorg geboden waarbij het kind centraal staat.

Voorbeeldfunctie

Rotterdam telt met deze nieuwe voorziening nu vier CJG's. Het is de bedoeling dat in 2009 minstens tien van deze centra over de stad verdeeld zijn. De nieuwe locatie in Feijenoord is niet alleen qua omvang de grootste van Nederland, ook qua voorzieningen is dit CJG een voorbeeld. Naast deskundigen van de jeugdgezondheidszorg, biedt het CJG XL Feijenoord ook ruimte aan de regisseur van de Deelgemeente Organisatie Sluitende Aanpak (DOSA). Deze regisseur registreert relevante gegevens van risicojongeren. In het centrum is verder een leerplichtambtenaar aanwezig, net als een regisseur Jeugdoverleggen, het Jongerenloket Rotterdam, medewerkers van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), Stichting Welzijn Feijenoord en Humanitas Home-Start. Woningcorporatie Vestia, het Woning Bedrijf Rotterdam, de Gemeentelijke Krediet Bank en Sense (seksuele voorlichting) houden spreekuur. Daarmee werkt het merendeel van de voorzieningen voor jeugd en gezin in Feijenoord samen in één centrum.

noot voor de redactie/