Politie Twente

Onderwerpen in Onder de Loep van donderdag 27 september 2007. (1e uitzending 16.10 uur, daarna herhalingen om 19.10 uur, 22.38 en 23.38 uur).

Steenwijk
In de nacht van 15 op 16 augustus werd een echtpaar en hun kinderen bij thuiskomst, na hun vakantie, onaangenaam verrast door inbrekers, die op dat moment via de oprit van de woning, weg wilden rijden. De inbrekers hadden een auto van het gezin weggenomen en met deze auto werden de thuiskomers van de oprit gedrukt. Ook werden goederen uit de woning weggenomen.

Haaksbergen
Op dinsdag 4 september te omstreeks 21.00 uur vond er een overval plaats bij een tankstation aan de Eibergsestraat te Haaksbergen. De shopbediende werd met een pistool bedreigd en de dader griste geld weg uit de kassa. Het slachtoffer moest vervolgens onder bedreiging met de overvaller meegaan naar buiten. Nadat zij ongeveer 100 meter bij het tankstation vandaan zijn laat de dader het slachtoffer gaan. Enkele dagen later, zaterdag 8 september 2007 vindt er een overval plaats in het Duitse Alstatte, ook op een tankstation. Het signalement en de werkwijze van de dader komen overeen met de overval in Haaksbergen. Het wordt dus niet uitgesloten dat dezelfde dader zich aan beide overvallen en mogelijk nog meerdere strafbare feiten heeft schuldig gemaakt.

Enschede
Op woensdag 5 september tussen 09.45 en 10.00 uur probeert een vrouw bij het winkelcentrum Deppenbroek in Enschede een driejarig meisje mee te nemen. De vrouw heeft het 3 jarig meisje al in een zitje achter op haar fiets gezet en rijdt weg. De moeder rent erachteraan en het lukt haar het meisje weer van de fiets te pakken.

Hengelo
Ook in dit geval wordt gevraagd aan de kijkers of men weet wie deze personen zijn. Naar aanleiding van de autobranden in Hengelo(O) in de avond/nacht van 19 juli 2007 zoekt de politie een belangrijke getuige. Er zijn videobeelden beschikbaar en aan de hand hiervan probeert de politie de identiteit van deze getuige te achterhalen.

Enschede, Haaksbergen en Hengelo Er worden videobeelden getoond van een persoon met zijn auto, die de laatste tijd zowel in Haaksbergen als in Hengelo(O) getankt heeft zonder te betalen. Inmiddels is vastgesteld dat de kentekenplaten op de auto vals zijn. Tevens zullen er beelden getoond worden van personen die zich schuldig hebben gemaakt aan winkeldiefstallen in zowel Enschede, als Hengelo(O).

Tips kunnen in deze uitzending gegeven worden via het gratis nummer: 0800-4555555.
Eventueel anoniem via Bel M 0800-7000.


-----------------------

( Twente-IJsselland

"Onder de loep"

Politieproducer:: 06. 51378079 (Ed Reinshagen) Secretariaat OM: 038-4962134 (Tineke Zwart)

---- --
Persberichten Politie Twente 26 september 2007

Jan Camphuis: 053-4555588

Automobilist rijdt achterop vrachtauto

De Lutte

Een 25-jarige automobilist uit Almelo reed woensdagmorgen 26 september om ongeveer 05.55 uur achterop een voor hem rijdende vrachtauto op de A1 bij De Lutte. Hij is gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Woensdagmorgen 26 september werd om ongeveer 05.55 uur een aanrijding gemeld op de A1 ter hoogte van De Lutte. Ter plaatse bleek dat een 25-jarige automobilist uit Almelo achterop een vrachtwagen was gereden, bestuurd door een 39-jarige man uit het Duitse Recke. Beiden reden in de richting van Oldenzaal en door nog onbekende oorzaak reed de automobilist tegen de rechterachterzijde van de vrachtauto.

De 25-jarige is met onbekend letsel door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De Afdeling Verkeersongevallen Analyse van de politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak. Het rijbewijs van de 25-jarige is, in verband met zijn beginnend bestuurder zijn, ingevorderd.

De noordbaan van de A1 is tussen de afslag De Lutte en de afslag Oldenzaal-Zuid tot ongeveer 07.45 uur afgesloten geweest voor alle verkeer. Het verkeer werd ter plaatste omgeleid. (07-125599)

Aanhoudingen in verband met in ieder geval gevaarlijk rijgedrag

Enschede

Drie inzittenden van een auto zijn dinsdagmiddag 25 september om ongeveer 16.25 uur op de Broekheurnerweg in Enschede aangehouden en voor verder onderzoek opgesloten.

Surveillerende politiemensen zagen dinsdagmiddag 25 september rond 16.20 uur een autoi met gierende banden en hoge snelheid vanuit de Beneluxlaan in Enschede de Burgemeesters van Veenlaan oprijden. Omdat de politiemensen deze auto wilden controleren werd de achtervolging ingezet en ter hoogte van de Zuiderstraat met de Burgemeester van Veenlaan werd de bestuurder gesommeerd zijn auto aan de kant te zetten. In plaatst van dat te doen gaf de bestuurder vol gas en reed met hoge snelheid door het rode verkeerslicht de kruising Burgemeester van Veenlaan - Getfertsingel over de Broekheurnerweg op. Bij een inhaalmanoeuvre reed de bestuurder van deze auto, een BMW met een Duits kenteken, bijna een fietser omver die over de Broekheurnerweg fietste. Hier reed op dat moment een surveillance auto van de politie en deze trachtte de auto aan de kant te krijgen door er voor te gaan staan. Hierbij verloor de bestuurder van de BMW de macht over het stuur en reed tegen de surveillanceauto aan.

De drie inzittenden, mannen van 44 jaar uit Amsterdam, 30 jaar uit Enschede en een 28-jarige zonder vaste woon of verblijfplaats, zijn aangehouden. In de loop van de dinsdagavond zijn de drie voor verder onderzoek in verzekering gesteld en opgesloten. In het onderzoek zal naast het gevaarlijke rijgedrag ook de herkomst van de auto worden onderzocht.

De politie wil graag in contact komen met de fietser dan wel fietster die op de Broekheurnerweg bijna omver werd gereden door de BMW. Hij of zij wordt voor het afleggen van een verklaring verzocht contact op te nemen met de afdeling Enschede-West van de politie Twente, te bereiken via 0900-8844. (07-125440)

Aanhoudingen na onderzoek brandstichting

Vriezenveen

Dinsdag 25 september zijn een 16-jarige jongen uit Vriezenveen en een 18-jarige Almeloer aangehouden. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een brandstichting die op 3 mei 2007 is gepleegd.

Donderdagavond 3 mei jl., werd brand gesticht in een drietal containers bij een school aan de Schoolstraat in Vriezenveen. Aan de school was hierdoor schade ontstaan. Een onderzoek werd ingesteld en naar aanleiding van dit onderzoek werden dinsdag 25 september twee jongens, een 16-jarige uit Vriezenveen en een 18-jarige uit Almelo aangehouden. Zij worden ervan verdacht mede betrokken te zijn geweest bij de brandstichting. In de loop van maandag de 25e zijn de twee voor verder onderzoek in verzekering gesteld en opgesloten. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. (07-057858)

Aangehouden persoon mag nog vier dagen zitten

Holten

Een 24-jarige automobilist uit Hengelo bleek bij controle nog vier dagen tegoed te hebben.

Woensdagmorgen 26 september 2007 werd een 24-jarige automobilist uit Hengelo door surveillerende politiemensen gecontroleerd op een parkeerplaats langs de A1 bij Holten. De 24-jarige gedroeg zich vreemd en probeerde de controle te ontlopen. Toen de politiemensen navraag deden naar hem bleek waarom. Hij bleek nog een gevangenisstraf van vier dagen tegoed te hebben. Hiervoor is hij aangehouden en opgesloten. 07-125584)

Beginnend bestuurder mag rijbewijs inleveren

Harbrinkhoek

Een 22-jarige automobilist uit Harbrinkhoek bleek bij een controle teveel gedronken te hebben en mocht als beginnend bestuurder zijn rijbewijs inleveren.

Op de Haarbrinksweg in Harbrinkhoek werd woensdagmorgen 26 september om ongeveer 01.50 uur een 22-jarige automobilist uit Harbrinkhoek door surveillerende politiemensen gecontroleerd. Hij bleek te diep in het bekende glaasje te hebben gekeken en werd aangehouden. Aan het bureau wees de ademanalyse 1 promille uit en werd in verband met het zijn van beginnende bestuurder het rijbewijs van de 22-jarige ingevorderd. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (07-125574)

Voetganger gewond na aanrijding

Oldenzaal

Een 65-jarige Oldenzaler is dinsdagmorgen 25 september om ongeveer 10.25 uur bij een aanrijding op de Deurningerstraat in zijn woonplaats gewond geraakt.

Dinsdagmorgen 25 september om ongeveer 10.25 uur werd een aanrijding gemeld op de Deurningerstraat in Oldenzaal. Bleek dat een 39-jarige automobilist uit Oldenzaal in aanrijding was gekomen met een 65-jarige voetganger, ook uit Oldenzaal. De 65-jarige had over de rijbaan van de Deurningerstraat gelopen en hij als zowel de automobilist hadden elkaar te laat opgemerkt. Een aanrijding was het gevolg en de 65-jarige werd door een ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. (07-125183)

Hennepplantage ontruimd

Oldenzaal

In een schuur achter een woning aan de Hengelosestraat in Oldenzaal werd dinsdagmiddag 25 september een hennepplantage ontdekt en ontmanteld. Naar aanleiding van een ingesteld onderzoek werd dinsdagmiddag 26 september een controle uitgevloerd bij een woning aan de Hengelosestraat in Oldenzaal. Het vermoeden bestond dat in een schuur bij de woning een hennepplantage aanwezig zou zijn. Na telefonisch contact met de bewoner van het pand, die niet aanwezig was, werd toestemming gegeven om de schuurdeur te openen. Nadat dit was gedaan werd een plantage aangetroffen met ruim 380 planten.

De plantage is ontruimd en met toestemming van de officier van justitie is e.e.a. vernietigd. Tegen de 53-jarige bewoner, die ondertussen thuis was gekomen, wordt proces-verbaal opgemaakt. (07-122191)

Hennepplantage ontdekt bij uitzetting door incassobureau

Hengelo

Medewerkers van een incassobureau, die dinsdagmorgen 25 september bezig waren met een uitzetting in een bedrijfspand aan de Oude Molenweg in Hengelo, ontdekten in het pand een in werking zijnde hennepplantage. Deze is ontmanteld.

In verband met een huurachterstand waren medewerkers van een incassobureau dinsdagmorgen 25 september bij een bedrijspand aan de Oude Molenweg in Hengelo. Toen deze medewerkers in het pand waren, ontdekten ze in een van de bedrijfsruimtes een hennepkwekerij. De politie werd gewaarschuwd en de kwekerij met ruim 300 planten werd ontmanteld en vernietigd. Tegen de huurder van het pand, een 39-jarige Oldenzaler, en tevens eigenaar van de kwekerij, wordt proces-verbaal opgemaakt. (07-125338)

---- --