NIBUD Persbericht

Nibud: Zonder inkomensondersteuning kunnen minima niet rondkomen

www.berekenuwrecht.nl berekent rechten en aanspraken

Minima kunnen niet rondkomen als ze geen gebruik maken van alle inkomensondersteuning die mogelijk is. Dat blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Veel mensen zien echter door de bomen het bos niet meer. Een werkende alleenstaande ouder met een inkomen op het minimumniveau heeft bijvoorbeeld recht op zeker tien vormen van inkomensondersteuning. Te vaak weten mensen niet waar ze allemaal recht op hebben. Reden voor het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en StimulanSZ (hét kennis- en adviescentrum voor gemeenten op gebied van de sociale zekerheid) om www.berekenuwrecht.nl te ontwikkelen. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft op 27 september 2007 het startsein voor de website.

Inkomensondersteuning voor minima essentieel
Het Nibud heeft op basis van begrotingen voor minima berekend dat een bijstandsuitkering of een aow-uitkering alleen niet genoeg is om van rond te komen. Voor minima is het essentieel dat zij gebruik maken van alle landelijke inkomensondersteuning waar ze recht op hebben. Denk daarbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, tegemoetkoming schoolkosten, belastingteruggaaf ziektekosten, kinderbijslag, tegemoetkoming buitengewone uitgaven en verschillende heffingskortingen. Naast deze landelijke regelingen kunnen gemeenten aanvullende inkomensondersteuning bieden. Via kwijtschelding van gemeentelijke heffingen of bijzondere bijstand bijvoorbeeld. Veel huishoudens moeten om rond te komen óók aanspraak maken op deze lokale regelingen. Deze ondersteuning komt niet altijd bij de doelgroep terecht. Mensen moeten veel van de regelingen zélf aanvragen, maar ze weten vaak niet dat ze er recht op hebben. Vaak schamen mensen zich ook om hulp te vragen.

Nieuwe site moet drempel hulpvraag verlagen
Op www.berekenuwrecht.nl kunnen mensen bekijken of ze in aanmerking komen voor landelijke en gemeentelijke tegemoetkomingen én berekenen wat deze regelingen hen opleveren. Ook wordt de bezoeker verwezen naar de instantie waar de aanvraag gedaan moet worden. In veel gevallen kan via internet zelfs direct een aanvraag worden gedaan. Als iemand zich niet vertrouwd voelt met internet kan een hulpverlener van bijvoorbeeld de gemeente daarbij helpen. De lokale regelingen kunnen per gemeente verschillen. De gemeenten waarvan de lokale regelingen nu al te zien zijn op de site zijn, Hoorn, Assen, Tynaarlo, Aa en Hunze, Lingewaard, Maarssen en Goirle. Gemeenten die op korte termijn online zullen gaan zijn onder andere Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Zwolle, Breda en Wormerland.
Het Nibud en StimulanSZ hopen dat de drempel om hulp te zoeken door www.berekenuwrecht.nl lager wordt waardoor het niet-gebruik van inkomensondersteuning vermindert. De website is mede mogelijk gemaakt door financiering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Datum:: 26-09-2007