Actie tegen oneerlijke handelsverdragen

26/09/2007 13:56



Oxfam Novib



Maatschappelijke organisaties trekken aan de noodrem

Donderdag 27 september 2007 voeren duizenden mensen in zo'n veertig landen actie tegen de vrijhandelshandelsverdragen die de Europese Unie wil afsluiten met landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. In een gecoördineerde actie roepen zij politici op de deadline voor ondertekening van de verdragen - nu gesteld op 1 januari 2008 - los te laten.

Het is de tweede keer dit jaar dat boerenorganisaties, vakbonden, kerkelijke organisaties, sociale bewegingen en ontwikkelingsorganisaties over de hele wereld de straat op gaan om actie te voeren. Zij willen hiermee voorkomen dat de armste landen vrijhandelsverdragen (Economic Partnership Agreements, EPA's) met de Europese Unie ondertekenen.

Volgens deze organisaties over de hele wereld hebben de EPA's rampzalige gevolgen voor de armste landen en lopen miljoenen mensen het risico hun inkomen te verliezen en daarmee in armoede te vervallen. Donderdag 27 september 2007 is het precies vijf jaar geleden dat de onderhandelingen over deze handelsverdragen zijn begonnen.

De acties vinden internationaal plaats in steden als Londen, Kopenhagen, Kampala en Nairobi. In Nederland trekken actievoerders van Afrika-Europa Netwerk, Both ENDS, CNV Jongeren, Evert Vermeer Stichting, Fairfood, ICCO, Oxfam Novib, SOMO, TNI, WEMOS en XminY om tien uur 's morgens symbolisch aan de noodrem. Zij delen dan noodremmen uit aan mensen die de Tweede Kamer inlopen, op het Plein in Den Haag.

Uitstel
EU Commissaris Mandelson dreigt met verhoogde tariefmuren voor landen die per 1 januari niet tekenen. Dit heeft - volgens een door de Nederlandse regering ingesteld onderzoek - catastrofale gevolgen voor belangrijke economische sectoren in deze landen. Volgens de actievoerders zijn deze dreigementen onrechtvaardig.

De afgelopen weken hebben 15 landen in West Afrika en 16 landen in Oost Afrika aan de Europese Commissie gevraagd om per 1 oktober een overgangsoplossing toe te zeggen voor het geval de vrijhandelsverdragen niet eind van dit jaar getekend kunnen worden. De landen hebben haast. Kenyas bloemenexporteurs hebben bijvoorbeeld al laten weten dat zij binnenkort exportorders voor 2008 mis lopen als ze voor oktober niet de garantie hebben dat ze in 2008 geen extra heffingen hoeven te betalen. De Europese Commissie houdt echter nog steeds vast aan de datum van 1 januari 2008.

Kijk ook op: www.eerlijkehandel.nu