Trimbos-instituut

PERSBERICHT TRIMBOS-INSTITUUT

UNIEK OUDEROFFENSIEF TEGEN ALCOHOL VAN START

Utrecht, 26 september 2007. Morgenavond start het Trimbos-instituut het 'nationale ouderoffensief: NEE tegen alcoholschade'. Uit recent onderzoek blijkt dat ouders een sleutelrol spelen bij het alcoholgebruik van hun kinderen. Met ingang van 27 september vinden daarom in het hele land ouderavonden plaats. De landelijke aftrap hiervoor is een internettelevisiereportage met BN'ers, deskundigen, ouders en kinderen op www.zegNEEderland.nl LIVE op donderdag 27 september om 20.30 uur. De ouderavonden worden georganiseerd door het Trimbos-instituut, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), regionale GGD'en en instellingen voor verslavingszorg.

Drinkgedrag jongeren blijft een probleem

De meeste jongeren drinken hun eerste glas alcohol tussen de 11 en 13 jaar. Meisjes zijn de afgelopen jaren met een inhaalslag bezig. Bijna 70% van de 12-jarige meisjes heeft wel eens alcohol gedronken. 20% van de 14-jarige meisjes is de afgelopen maand dronken geweest en 16% van de 14-jarige jongens. Het zogenaamde binge drinking (per keer vijf of meer glazen alcohol) bij jongeren die alcohol drinken is tussen 2003 en 2005 met 10% gestegen. In 2003 was het nog 64%, in 2005 75%. Het drinken van alcohol op jonge leeftijd brengt risico's met zich mee, het vergroot de kans op hersenschade en op verslaving op latere leeftijd. Daarnaast hebben schoolprestaties vaak te leiden onder overmatig alcoholgebruik.

Ouders hebben wel degelijk invloed op alcoholgebruik van kind

In 2006 is een eerste aanzet gemaakt om 'Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind' bij ouders tussen de oren te krijgen. Inmiddels heeft een grote meerderheid van de ouders (86%) liever niet dat hun kind alcohol drinkt. 84% van de ouders vindt het van belang duidelijke regels te stellen om ervoor te zorgen dat hun kinderen niet drinken. Regels stellen over alcohol in de opvoeding blijkt echter niet altijd eenvoudig: enerzijds zeggen ouders niet te willen dat hun kinderen gaan drinken, terwijl de zorgwekkende cijfers uit de praktijk nog steeds een ander beeld laten zien.

Ouders zeggen voortaan NEE tegen alcoholschade

De internettelevisiereportage op www.zegNEEderland.nl vormt de start van het nationale ouderoffensief tegen alcoholschade. Dit offensief bestaat uit een groot aantal ouderavonden die door het hele land worden georganiseerd. Tijdens deze ouderavonden, die zowel op het voortgezet onderwijs als op het basisonderwijs plaatsvinden, krijgen ouders op interactieve wijze tips over de alcoholopvoeding. Op de website www.zegNEEderland.nl kunnen ouders tevens meer informatie krijgen over deze tips en informatie over de ouderavonden in de buurt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Anke Wammes (030 - 297 11 07) voorlichter van het Trimbos-instituut.