Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert intensief op rozenteelt

27-09-2007

Het vierde kwartaal van 2007 controleert de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit intensief op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de rozensector. Binnenkort geldt ook de nieuwe Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Reden voor de gerichte controles in de rozenteelt is het achterblijven van de naleving in die sector. Bijna de helft van alle bedrijven gaat met grote regelmaat de fout in. Dan gaat het over het gebruik van in Nederland niet gelaten gewasbeschermingsmiddelen, gebruik van de middelen in strijd met de gebruiksvoorschriften, het op voorraad hebben van buitenlandse middelen of middelen waarvan de toelating in Nederland is vervallen. Een voorbeeld uit 2006 illustreert de noodzaak om intensiever te controleren: van 61 willekeurig gekozen bedrijven waren er 34 die bij controle in overtreding waren.

Nieuwe wetgeving
De nieuwe Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden is er onder meer op gericht de kwaliteit van het oppervlakte- en drinkwater hoog te houden. De wet biedt voortaan de mogelijkheid om bestuurlijke boetes op te leggen. Die zijn vermoedelijk een stuk hoger dan tot nu toe gebruikelijk voor dergelijke overtredingen.

Controle
Bij een controle kijkt een AID-controleur onder meer naar het gebruik, de wijze van opslag en het in voorraad hebben van gewasbeschermingsmiddelen. Ook neemt de controleur gewasmonsters, die het RIKILT onderzoekt. Achteraf ontvangt de ondernemer de uitslag van het onderzoek. Een controle duurt ongeveer anderhalf uur.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe wetgeving op de website van het ministerie www.minlnv.nl. Ook is een folder met vragen en antwoorden te vinden op www.hetlnvloket.nl.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.