Reactie op rapport Nationale Ombudsman 'Individuele ambtsberichten'

Nieuwsbericht | 27-09-2007

Uit een vandaag verschenen rapport van de Nationale ombudsman over het onderzoek dat hij heeft gevoerd naar de totstandkoming en het gebruik van individuele ambtsberichten in asielzaken blijkt dat de NO kritiek heeft op de asielprocedures en doet hij diverse aanbevelingen aan de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De IND herkent zich niet in de kwalificatie door de NO dat de asielprocedure niet altijd eerlijk is en de IND vooringenomen en partijdig zou zijn. De IND is een open, vakkundige en betrouwbare organisatie. Om kwaliteit te garanderen, investeert de IND voortdurend in zijn werkprocessen en de opleidingen van zijn medewerkers. Als de aanbevelingen van de NO daarvoor behulpzaam zijn zal de IND die zeker benutten voor verdere verbetering.

De bewijslast in asielprocedures ligt bij de vreemdeling. Een individueel ambtsbericht wordt pas aangevraagd als zonder nader onderzoek geen zorgvuldig besluit op de asielaanvraag genomen kan worden. De rechter heeft zich meerdere malen positief uitgesproken over de status die aan de ambtsberichten kan en mag worden toegekend, namelijk dat dit deskundigenberichten zijn, die aan de besluitvorming ten grondslag mogen worden gelegd. Dat in een groot deel van de zaken waarin een ambtsbericht wordt aangevraagd een afwijzing volgt kan ook uitgelegd worden dat de IND terecht heeft getwijfeld aan het relaas van de vreemdeling en terecht een onderzoek heeft laten instellen.

De aanbevelingen van de No die aanleiding geven tot verbetering zullen natuurlijk worden overgenomen.

Meer informatie


* Nationale Ombudsman