VVD


27-9-2007

VVD Eurofractie voor Europese Blue Card

Vandaag heeft het Europees Parlement de lidstaten opgeroepen de plannen voor een Europees immigratiebeleid nu ook daadwerkelijk in te voeren. VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert pleitte voor invoering van een Europese Blue Card.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "In een wereld waar we in toenemende mate te maken hebben met regionale conflicten, grote verschillen in rijkdom en een groeiende mobiliteit, zal het beheer van migratiestromen steeds belangrijker worden. Tot nu toe bestaat het beleid van de EU vooral uit mooie woorden, nu is het tijd voor daden."

"Immigratie is bij uitstek grensoverschrijdend en daarom moeten de lidstaten van de EU gezamenlijk optreden. Een Europese Blue Card schept duidelijkheid en eerlijkheid ten opzichte van de mensen die naar Europa willen komen. Het is de enige manier om de vraag en het aanbod op elkaar af te stemmen."

U vindt de spreektekst van Jeanine Hennis-Plasschaert hier onder:

Spreekpunten Jeanine Hennis-Plasschaert

Woensdag, 26.09.2007, 09.00 uur - debat van prioritair belang migratie

In een wereld alwaar we in toenemende mate te maken hebben met regionale conflicten, waar grote verschillen zijn in rijkdom en er sprake is van een groeiende mobiliteit - in díe wereld, zal het beheer van migratiestromen steeds belangrijker worden en tegelijkertijd ook moeilijk zijn.

Heeft de Unie hier het juiste antwoord op? Is de Unie in staat haar verantwoordelijkheid te nemen? Een allesomvattend pakket als het gaat om migratie: legaal en illegaal. We praten er al een tijdje over.

De push-factoren waardoor mensen op drift raken, de pull-factoren waardoor mensen verleid worden om te vertrekken, het belang van opvang in de regio, de vaak inhumane omstandigheden waarin mensen verkeren als zij illegaal de Unie zijn binnengekomen, het solidariteitsprincipe en aldus de beoogde burden sharing tussen de lidstaten, het gebrek aan mogelijkheden voor legale migratie, evenals de demografische veranderingen die ons, als Unie, te wachten staan.

Zo´n beetje alle aspecten zijn - dan wel worden in de nabije toekomst geadresseerd middels richtlijnen, actieplannen en/of andere instrumenten. Dank in dit opzicht aan Commissaris Frattini! Ook afgelopen donderdag weer zette u zeer gepassioneerd uw doelstellingen uiteen tijdens de conferentie 'shaping migration strategies', die ik samen met andere collega's organiseerde.

Minister Socrates, ik bewonder uw uitspraken. De landen van de Europese Unie dragen inderdaad een historische verantwoordelijkheid jegens hen die nu in de tegenovergestelde richting reizen. U, als Raadsvoorzitter, toont vergaande ambities. Waarvoor mijn complimenten.

En toch ... de realiteit laat ons zien dat de EU nog ver weg is als het gaat om het nemen van haar global responsibility.

In veel lidstaten is het migratiedebat totaal gepolariseerd.


· Het verschil tussen zij die recht hebben op bescherming, de asielzoeker èn zij die op zoek zijn naar een beter bestaan, ofwel de economische - en vooralsnog vaak illegale - migrant wordt niet gemaakt;


· Integratieproblemen domineren het debat;


· Sociale zekerheidsstelsels zouden op het spel staan;


· En als het zo uitkomt - wordt de gemiddelde migrant gelijkschakeld aan een terrorist.

Een open, eerlijk en transparant debat lijkt nauwelijks mogelijk. En helaas klinkt dit één op één door in de tergend langzame besluitvormingsprocedures in de Raad ... klinkt dit door als de Raad besluit tot harmonisering over te gaan máár men eindigt bij de laagst mogelijk minimum standaarden denkbaar. Als er al tot concrete maatregelen wordt besloten, dan gebeurt dit op basis van de allerlaagste gemene deler.

De realiteit is dat het veel lidstaten aan ambitie ontbeert. Het gebrek aan solidariteit is stuitend. Ik noem Frontex, maar zo zijn er vele voorbeelden.

Wanneer laten de lidstaten zien dat zij een lange termijn visie voorstaan, dat zij niet langer worden gedreven door angst, zij zich niet langer laten leiden door wellicht een kritisch artikel op de voorpagina van een krant en/of de volgende verkiezingen?

Met mooie raadsconclusies alleen, redden we het niet. Dus mijn vraag is: is de Raadsvoorzitter van mening dat hij een mentaliteitsverandering tot stand kan brengen bij zijn collega´s in diezelfde Raad? Is de Raadsvoorzitter bereid om, vooruitlopend op het nieuwe Verdrag, dit Parlement medewetgevende bevoegdheden te geven t.a.v. de nieuwe richtlijnen inzake legale migratie, zoals de blue card. Dat, geachte Raadsvoorzitter, zou het juiste signaal zijn.

Dank u wel, voorzitter