VVD


27-9-2007

Controleer in China

In de afgelopen weken is veel te doen geweest om het terugroepen van speelgoed door de grootste en meest gerenommeerde fabrikanten van kinderspeelgoed: Mattel en Fisher-Price. Het vertrouwen van consumenten is hierdoor ernstig beschadigd.

Daarom pleit Toine Manders voor het vooruitschuiven van de controle op producten om te voorkomen dat gevaarlijk speelgoed in de winkelschappen in Europa komt. "De huidige problemen worden niet opgelost door nieuwe wetgeving maar door betere handhaving. Kinderspeelgoed wordt voornamelijk buiten de grenzen van de EU geproduceerd daarom heb ik Commissarissen Kuneva en Verheugen gevraagd snel om tafel te gaan zitten met de lidstaten en werk te maken van het idee om een permanent gezamenlijk controle systeem op te zetten dat kan controleren buiten de grenzen van de EU op de plaats waar de producten worden gemaakt" stelt Manders.

Nu zijn het nationale keurmerkorganisaties, zoals KEMA-keur, die apart in landen de producten controleren. Door samen te werken kan Europa haar toegevoegde waarde aantonen. Behalve het controleren van de veiligheid moet ter plekke ook gecontroleerd worden of de producten niet zijn nagemaakt. Vele miljoenen nagemaakte producten worden jaarlijks op de Europese markt gedumpt. De productie hiervan vindt men name plaats in China. Een vooruitgeschoven controlepost van de EU in China voor productveiligheid kan direct controleren of producten niet zijn nagemaakt om zodoende ook hieraan een einde te maken.

Consumenten en bedrijven zijn gebaat bij eenvoud en vertrouwen dus ondersteunt Manders het verder versterken van het CE-merk en ook een nieuw Europees Veiligheids Label, als dat wordt ingevoerd op basis van vrijwilligheid en tevens het woud van nationale keurmerken vervangt. De consument in heel Europa heeft dan een heldere keuze voor een gegarandeerd veilig product of niet.