Provincie Groningen

Grote milieucontrole in Groningen 27 september 2007

Op woensdag 26 september jl. vond in de provincie Groningen van 05.00 uur tot 17.00 uur een groots opgezette milieucontrole plaats bij een groot aantal bedrijven en in het veld. Ruim 30 vertegenwoordigers van handhavende organisaties deden mee aan de actie, onder andere gemeenten, provincie, politie, waterschappen, de Arbeidsinspectie, Rijkswaterstaat, de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van LNV en verschillende andere diensten. De onaangekondigde actie was gericht op transport van grond. Maar ook andere transporten zijn gecontroleerd: afval, vervoer gevaarlijke stoffen, vervoer van dieren en vee, koelauto's enz.

Bij bedrijven werd gecontroleerd op asbest bij bouw- en sloopafval. Daarnaast zijn controles uitgevoerd op illegale activiteiten in het vrije veld. Een belangrijke constatering was dat de transportcontroles een aantal overtredingen opleverde. Vooral bij de containercontrole, waar containers met bedrijfsafval op gevaarlijk afval worden gecontroleerd, is in 7 van de 9 gevallen gevaarlijk afval aangetroffen. Er werd proces verbaal opgemaakt. Verder kwam uit de controle naar voren dat de deelnemende handhavingsinstanties goed samenwerken. De actie vond plaats in het kader van de landelijke handhavingsestafette.

Transportcontroles
De actie startte vanmorgen om 8.00 uur bij Scheemda. Daar werd binnen Noordelijk Overleg Afvaloverleg (NOA)-verband een grote transportcontrole gehouden.

Verder zijn een aantal vliegende teams ingezet. Toezichthouders van gemeenten, provincie, politie en andere diensten hebben integrale controles in het vrije veld uitgevoerd. Naast het grijze kleurspoor (Wet milieubeheer, bv illegaal storten van afval) is in het veld gecontroleerd op het blauwe kleurspoor (Wet verontreiniging oppervlaktewateren, bv illegaal dumpen van afval in sloten), het rode kleurspoor (Wet op de ruimtelijke ordening, bv illegale bebouwing) en het groene kleurspoor (Flora- en faunawet en aanverwante wetten, bv illegale kap van bomen of stroperij). Ook is vanaf het water en vanuit de lucht gecontroleerd.

Bouw- en sloopafval
Het landelijke thema was bouw en sloopafval. Bouw- en sloopafval (BSA) is het afval dat vrijkomt bij het bouwen, renoveren en slopen van gebouwen, bouwwerken en wegen. Van het BSA bestaat ongeveer 90% uit steenachtig materiaal zoals beton, metselstenen en (teerhoudend) asfalt. De resterende 10% bestaat uit kleine deelstromen, waaronder asbest.

Resultaten
In totaal zijn 59 controles uitgevoerd, waarbij 20 overtredingen zijn geconstateerd. Er is 4 maal bestuursrechtelijk opgetreden en 13 maal strafrechterlijk (proces-verbaal). De andere overtredingen werden afgedaan met een waarschuwing of komen in aanmerking voor nader onderzoek.

Om 8.00 uur werd bij de transportcontrole een auto staande gehouden bij de Meedener Tol. In deze auto bevond zich afval waaruit olie lekte. Een proces verbaal werd opgemaakt. Vanuit een boot is een illegale lozing op het Reitdiep geconstateerd. Deze overtreding wordt nader onderzocht. Vanuit de helikopter is een groot aantal mogelijke overtredingen geconstateerd. Zo is een grote olievlek in de haven van Delfzijl gezien. De KLPD werd ingeschakeld en kon per boot ter plaatse actie ondernemen. De andere constateringen komen in aanmerking voor nader onderzoek.

27 september 2007