VVD


27-9-2007

Blok: 'Donner moet pensioengat jongeren aanpakken'

De VVD is geschrokken van het feit dat bij heel veel samenwonende jongeren in geval van overlijden de partner zonder inkomen achterblijft. De liberalen willen daarom dat minister Donner actie onderneemt richting pensioenfondsen en notarissen.

Zij moeten samenwonende jongeren op dit probleem gaan wijzen om financiële drama's te voorkomen.

Uit recent onderzoek van pensioenfonds PGGM blijkt dat maar 40 procent van de jongeren met een samenlevingscontract dit heeft doorgegeven aan een pensioenfonds. Daarnaast is er een grote groep jongeren die samenwoont zonder samenlevingscontract. Voor beide groepen geldt dat het pensioenfonds niet zal uitkeren aan de nabestaande als de partner overlijdt.

De VVD vindt dat pensioenfondsen deze problematiek op moeten pakken. Zij hebben het overzicht over al hun deelnemers en kunnen ze dus benaderen om op deze situatie te wijzen. Ook notarissen zouden bij het opstellen van samenlevingscontracten moeten duiden op de noodzaak tot melding bij het pensioenfonds.

De VVD wil daarom dat minister Donner pensioenfondsen en notarissen hier op aanspreekt en zal dit in een overleg op 27 september aan de orde stellen.