Nieuws

IBM Research: Driedimensionale avatar voor artsen om medische gegevens van patiënten in beeld te brengen

IBM's Anatomic and Symbolic Mapper Engine biedt een interactief driedimensionaal model van het menselijk lichaam dat in één oogopslag gezondheidsinformatie toont

Amsterdam, 26 september 2007 - Onderzoekers van IBM (NYSE: IBM) onthullen een prototype van visualiseringssoftware, die artsen de mogelijkheid biedt op dezelfde manier om te gaan met medische gegevens als zij met hun patiënten doen, namelijk door naar het menselijk lichaam te kijken.

De technologie is ontwikkeld in IBM's gerenommeerde Zurich Resarch Lab en gebruikt een avatar - een driedimensionale weergave van het menselijk lichaam - om artsen in staat te stellen de medische gegevens van patiënten op een geheel nieuwe manier in beeld te brengen. Deze innovatieve visualisatiemethode met de naam Anatomic and Symbolic Mapper Engine (ASME) biedt een arts de mogelijkheid om met de muis te klikken op een bepaald gedeelte van het "lichaam" van de avatar om te zoeken naar medische gegevens en relevante gegevens op te halen.

"Het is net Google Earth voor het lichaam", zei IBM-onderzoeker Andre Elisseeff, die gezondheidszorgprojecten leidt in het Zurich Research Lab van IBM. "Omdat wij de overgang naar elektronische gezondheidsgegevens hopen te versnellen, hebben wij geprobeerd de informatie gemakkelijk toegankelijk te maken voor aanbieders van gezondheidszorg door medische gegevens te combineren met visuele weergave. Hierdoor maken wij het interactief werken met gegevens die de patiëntenzorg kunnen verbeteren zo gemakkelijk mogelijk."

Als een patiënt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts brengt en klaagt over pijn op de borst, zal de dokter de patiënt vragen stellen over eventuele voorgaande ziektegeschiedenis, testen uitvoeren en de patiënt visueel en lichamelijk onderzoeken. Hierna neemt de arts gewoonlijk een stapel medische gegevens op papier door, maar meestal heeft hij of zij geen toegang tot de volledige patiëntenhistorie of soortgelijke klachten.

Met de 3D-avatar van ASME kunnen artsen "klikken" op een driedimensionale avatar van het menselijke lichaam - in dit geval het hart - en onmiddellijk de beschikbare medische geschiedenis en informatie met betrekking tot het hart van deze patiënt in beeld brengen, inclusief geschreven informatie, laboratoriumresultaten en medische beelden zoals röntgenfoto's, elektrocardiogrammen of MRI's. Mogelijk is de arts alleen geïnteresseerd in informatie over een bepaald gedeelte van het hart. In dat geval kan hij of zij hierop inzoomen en de zoekparameters instellen op tijd of andere factoren.

Met behulp van een geavanceerde learning machine en state-of-the-art 3D-modelleringstechnieken zijn de IBM-onderzoekers erin geslaagd een oplossing te vinden voor cruciale technische problemen, waaronder het integreren van heterogene gegevensbronnen en complexe tekstuele informatie - zogenoemde ongestructureerde gegevens - en het op een betekenisvolle, gemakkelijk te navigeren manier koppelen van deze gegevens aan het anatomische model. ASME maakt ook gebruik van SNOMED, de systematische terminologie op het gebied van de geneeskunde die ongeveer 300.000 medische termen omvat, om een brug te slaan tussen grafische concepten en tekstdocumenten.

ASME is het resultaat van de samenwerking tussen IBM Denmark en IBM Research. Door de salesgroep en de researchorganisatie bij elkaar te brengen, heeft IBM een uniek innovatieteam samengesteld met een diepgaand inzicht in de sector en toonaangevende technische expertise.

DE BEHOEFTE AAN ELEKTRONISCHE GEZONDHEIDSGEGEVENS

Technologische vorderingen leiden tot doorbraken in medische behandeling en zorg, maar de huidige gezondheidsgegevens profiteren niet volledig van alle beschikbare mogelijkheden. Patiëntengegevens zijn statisch en eendimensionaal; ze bestaan uit ongestructureerde gegevens op papier of meer gestructureerde tekstuele informatie die is opgeslagen in verschillende databases. In beide gevallen bieden de gegevens ongelijksoortige stukken informatie over diagnoses en ziekten. Het verkrijgen van toegang tot een uitgebreide medische geschiedenis blijkt een enorm probleem te vormen.

Omdat de sector zich nog in de allereerste stadia bevindt van een volledig functioneel eHR-systeem, iets wat het delen van informatie door ziekenhuizen, klinieken en andere gezondheidsaanbieders mogelijk zou maken, geven de meeste medische professionals er de voorkeur aan om gegevens op papier of hun eigen systeem voor het bijhouden van eHR's te gebruiken. Maar wat als een systeem al deze eendimensionale en statische stukken real-time kon samenbrengen tot een dynamisch en volledig beeld van de gezondheidstoestand van een patiënt? En wat als het systeem deze informatie zou bieden op een intuïtieve en gemakkelijk te gebruiken manier? Met ASME hebben IBM-onderzoekers nu een dergelijk systeem gepresenteerd. ASME biedt de mogelijkheid om te navigeren door een virtuele kaart van het menselijk lichaam: een intuïtieve benadering voor professionals in de gezondheidszorg.

ASME bouwt voort op eerdere IT-mijlpalen in de gezondheidszorg van IBM en is het medische informatiepunt van waaruit de informatie uit IBM's Health Information Exchange (HIE) semantisch wordt geïntegreerd met een virtueel model van het menselijk lichaam.

De onderzoekers zullen hun onderzoek vervolgen met het verkennen van de mogelijkheden voor het integreren van spraaktechnologie in ASME.

Meer informatie over IBM vindt u op www.ibm.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sandra Glazer IBM Corporate Communications 06-22395732 sandra.glazer@nl.ibm.com

ASME is het resultaat van de samenwerking tussen IBM Denmark en IBM Research. Het slaan van een brug tussen de salesgroep en de researchorganisatie van IBM heeft geleid tot een uniek probleemoplossingsteam (of cultuur?), dat beschikt over de vereiste kennis en ervaring om innovatie te leveren: diepgaand inzicht in de sector en de behoeften van de klant en toonaangevende technische expertise.

IBM