Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07 - 96

Nijmegen, 27 september 2007

Intellectueel eigendom van onderzoekers

en Radboud Universiteit en UMC St Radboud beter beschermd

De Radboud Universiteit en het UMC St Radboud hebben een regeling kennisbescherming en -exploitatie vastgesteld. In deze nieuwe octrooiregeling wordt het intellectuele eigendom van resultaten van wetenschappelijk onderzoek geregeld en de belangen van onderzoekers en instelling beschermd.

Jaarlijks worden er door Radboud Universiteit en UMC zo'n 20 tot 25 octrooien aangevraagd. Zo heeft de universiteit octrooien aangevraagd voor vindingen op het gebied van nieuwe moleculen, medicijnontwikkeling, tissue engineering, implantaten voor tandheelkunde, waterzuivering en nieuwe apparaten en meetmethoden.

Kennisoverdracht naar de maatschappij is een belangrijke taak van universiteiten. Kennisvalorisatie, het omzetten van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek in economisch en maatschappelijke waarden, behoort daartoe. Een octrooi is een wettelijke bescherming van een technische vinding of procédé.

Een octrooi wordt toegekend aan de uitvinder of onderzoeker en aan een aanvragende instantie.

Een deel van de universitaire octrooien staat op eigen naam. Een ander deel staat op naam van subsidieverleners of bedrijven. De nieuwe regeling biedt onderzoekers ruime ondersteuning bij de aanvraag van hun octrooi en beoogt ook meer octrooien op naam van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud te realiseren.

Het octrooi levert niet alleen de instelling - op termijn - iets op, ook uitvinders en onderzoekers worden er beter van: 40% van de opbrengsten gaat naar het universitair octrooifonds, 35% gaat naar de onderzoeksgroep en 25% komt bij de uitvinder in de vorm van een gratificatie.

De regeling is gebaseerd op wettelijke bepalingen over de rechten van de werkgever van uitvinders, auteurs, investeerders in ontwikkeling van databanken e.d. en de CAO Nederlandse Universiteiten en CAO Universitair medische centra.

Octrooibezit wordt meegewogen in onderzoeksevaluaties en ook subsidieverleners als bijvoorbeeld het Ministerie van Economische zaken vragen in verantwoordingen ook naar opgeleverde octrooien. Het past ook in het streven van minister Plasterk om universiteiten te laten profiteren van eigen octrooien.

De nieuwe octrooiregeling maakt deel uit van het beleid van UMC en Radboud Universiteit ter ondersteuning van (techno-)starters. Eerder dit jaar werd het project Kennis Exploitatie Radboud Nijmegen (KERN) gelanceerd met als doelstelling: 100 nieuwe starters in vier jaar te begeleiden naar een eigen bedrijf.

Noot voor de pers:

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. 024 - 361 6000

Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen
De link voor de media
024 3616000
wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl