Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


27 sep 2007

Ouderoffensief tegen alcoholgebruik kinderen van start

Het Trimbos-instituut start vanavond met het 'nationale ouderoffensief: NEE tegen alcoholschade'. De landelijke aftrap vindt plaats om 20.30 uur met een internettelevisiereportage met bekende Nederlanders, deskundigen, ouders en kinderen.

Uit recent onderzoek blijkt dat ouders een sleutelrol spelen bij het alcoholgebruik van hun kinderen. Met ingang vandaag vinden daarom in het hele land ouderavonden plaats. Ouders krijgen hier op interactieve wijze tips over de alcoholopvoeding. Deze ouderavonden worden georganiseerd door het Trimbos-instituut, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), regionale GGD'en en instellingen voor verslavingszorg.

De meeste jongeren drinken hun eerste glas alcohol als zij tussen de 11 en 13 jaar oud zijn. Meisjes zijn de afgelopen jaren met een inhaalslag bezig ten opzichte van jongens. Hoewel een grote meerderheid van de ouders zegt niet te willen dat hun kinderen gaan drinken, laten zorgwekkende cijfers uit de praktijk nog steeds een ander beeld zien.