Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen werkt mee aan nieuw bos binnen De Regulieren

27 september 2007 - Geldermalsen werkt mee aan nieuw bos binnen De Regulieren Stichting Het Geldersch Landschap wil binnen het klomkleireservaat De Regulieren tussen Geldermalsen en Culemborg op grondgebied van de gemeente Geldermalsen ± 17 ha. landbouwgrond omzetten in bospercelen.

Uitbreiding bosareaal
De betreffende landbouwpercelen liggen verspreid in het gebied, zijn allemaal in eigendom van het Geldersch Landschap en nu als (verruigd) grasland in gebruik. De uitbreiding van het bosareaal past binnen de beleidsdoelstelling voor het betreffende gebied. In de streekplanuitwerking Kernkwaliteiten en omgevingscondities van de Gelderse ecologische hoofdstructuur staat onder meer: bosuitbreiding is noodzakelijk om op lange termijn een natuurlijk bos te ontwikkelen. Ook op grondgebied van buurgemeente Culemborg wordt bos aangeplant. In totaal betekent dit een uitbreiding van het bosareaal in De Regulieren met ± 40 ha. De bosaanplant zou in het plantseizoen 2008-2009 moeten plaatsvinden.

Doorlopen vrijstellingsprocedure
Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Geldermalsen voorziet wel in deze ontwikkeling. Gedeputeerde Staten van Gelderland willen echter op een aantal onderdelen nadere aanscherping van de richtlijnen. Vandaar dat het project nog moet worden getoetst aan het oude bestemmingsplan Buitengebied 1984. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de benodigde vrijstellingsprocedure van dit bestemmingsplan op te starten. De te bebossen landbouwpercelen hebben bijna allemaal de bestemming agrarisch gebied van grote landschappelijke waarde. Door de percelen als bos in te planten, kan niet worden gesproken over een vorm van agrarisch gebruik. Door de te doorlopen vrijstellingsprocedure en de uiteindelijk te verlenen vrijstelling wordt deze strijdigheid opgeheven.