Gemeente Bodegraven

Aanleg van bergbezinkbassins in Bodegraven

foto bergbezinkbassin.jpg

In Bodegraven worden totaal zeven bergbezinkbassins (BBB) gebouwd. In onderstaand stukje willen wij uitleggen wat een BBB is en hoe die werkt.

Overstortreductie
Bodegraven heeft hoofdzakelijk een gemengd rioolstelsel. Dit betekent dat zowel het rioolwater als het regenwater in dezelfde rioolbuizen terecht komt en via een gemaal wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Als het hard regent kunnen het rioolstelsel en het gemaal dit niet langer aan. Het met regenwater vermengde rioolwater stort dan over, waardoor dit vuile water in de sloten terecht komt. Uit milieuoverwegingen zijn alle gemeenten verplicht hier verandering in te brengen. De aanleg van randvoorzieningen zoals bergbezinkbassins kan de kans op een dergelijke verontreiniging van oppervlaktewater sterk verkleinen. Deze vermindering van de vuiluitworp komt in een bergbezink-bassin tot stand door het gecombineerde effect van berging en bezinking. Door de aanleg van het BBB wordt tevens de kans op vissterfte een stuk kleiner. De berging reduceert het overstortingsvolume, terwijl de vuilconcentratie in de resterende overstorting afneemt, omdat verontreinigingen de gelegenheid krijgen naar de bodem van het bassin te zinken.

Werking
Bij hevige regenval stroomt het te veel aan rioolwater in het BBB. Deze grote ondergrondse betonnen bak 'buffert' deze overmaat aan rioolwater. Na de regen daalt het peil in het rioolstelsel. Zodra het rioolstelsel het weer toelaat, wordt het rioolwater en het slib teruggepompt in de riolering en vervolgens afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Als het bassin leeg is zorgt een automatisch spoelsysteem ervoor dat bezonken slib wordt opgewoeld en het bassin wordt gereinigd. Bij extreem grote hoeveelheden neerslag is het mogelijk dat het bergbezinkbassin volloopt en overloopt. In dat geval stort het teveel aan rioolwater alsnog over op het oppervlaktewater. Ten gevolge van de bezinking bevat dit water echter veel minder verontreinigingen.