Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

()

27 september 2007

Groenlinks bouwt parkeergarage om deel Noord-Pijp autovrij te maken

Op 26 september 2007 heeft de stadsdeelraad Oud-Zuid positief beslist over de eerste bewonersparkeergarage in de Boerenwetering in De Pijp. Dankzij GroenLinks legt het stadsdeel Oud-Zuid nu de basis voor een sterke verbetering van de openbare ruimte door auto's onder de grond te parkeren. Zonder GroenLinks in het bestuur was dit nooit gelukt.

Groenere straten zonder auto's. Dat is een belangrijke reden waarom GroenLinks in het bestuur van Oud-Zuid zit. Autovrije straten worden realiteit in 2011 met de bewonersgarage Boerenwetering. Dit is de eerste garages die op deze manier tot stand is gekomen in de Pijp. Hiervoor is jaren van werk vooraf gegaan. Nu is het eindelijk zover dankzij GroenLinks.

Groenlinks is trots op GroenLinks-wethouder Paul van Grieken die een voorovereenkomst heeft getekend om een grote bewonersparkeergarage van 450 plekken onder de Boerenwetering mogelijk te maken. Met die grootte wordt de Frans Halsbuurt goeddeels vrijgemaakt van geparkeerde auto's. Er gaan net zoveel parkeerplaatsen boven de grond weg als er onder de grond worden gebouwd. Iets dat GroenLinks al jaren wil. Meer plaats voor fietsers, bomen, terrassen en speelplekken voor kinderen. De garage maakt ook een einde aan het rondjes rijden door auto's op zoek naar een plek.

"Onze groene droom kunnen we eindelijk uitvoeren. De straat terug geven aan alle mensen, dus ook die zónder auto. In plaats van al die auto's voor de deur kunnen we nu de straten écht gebruiken als openbare ruimte voor mensen. Dit is een belangrijke stap in het mooier en groener maken van onze stad," stelt Arend Hamstra, raadslid GroenLinks Oud-Zuid.

GroenLinks wil dat er in 2008 een uitgebreid plan voor de herinrichting van de buurt komt. Dit plan moet in samenwerking met de buurtbewoners worden gemaakt. Randvoorwaarde is wel dat er geen extra parkeerplaatsen bijkomen.

GroenLinks wil minder auto's in de stad. Niet alleen vervuilen ze de stad en brengen ze de gezondheid van onze Amsterdammers ernstige schade toe, ook bepalen ze het straatbeeld en de inrichting van de openbare ruimte. GroenLinks wil deze ruimte anders gebruiken. Voor bijvoorbeeld bomen, fietsenstallingen, speelplekken, afvaleilanden, terassen. Door een parkeergarage uitsluitend voor bewoners te bouwen komt er niet méér verkeer naar de stad. De geparkeerde auto's komen alleen onder de grond te staan. Boven de grond verdwijnen er net zoveel parkeerplaatsen als er onder de grond bij komen. De garage in de Boerenwetering betekent dus geen extra parkeerplaatsen, maar een slimmere manier van parkeren voor bewoners.

Voor meer informatie (