Gemeente Dongeradeel



---

Windmolenpark Dongeradeel

Inspraak naar aanleiding van de Startnotitie Milieueffectrapportage Door de Vereniging Windpark Dongeradeel is een startnotitie ingediend om te komen tot een milieueffectrapport (m.e.r.) voor het plan om alle bestaande windturbines in Dongeradeel te verwijderen en te vervangen door een windturbinepark van 6 grote windturbines van in totaal 18 MW. Centraal staat de locatie langs de Lauwersseewei ten zuiden van Metslawier. Op basis van de startnotitie zal door de Vereniging Windmolenpark een milieueffectrapport worden opgesteld. Hierbij worden de richtlijnen die opgesteld zijn door een onafhankelijke landelijke overheidsinstantie (de commissie voor de mer) in acht genomen.

Op het moment dat de startnotitie ter inzage wordt gelegd, wordt deze ook aan de commissie voor de m.e.r. gestuurd. Op basis van hun eigen beoordeling en de inspraakreacties stelt de commissie een advies op gericht aan de gemeenteraad. In het advies staat aan welke eisen het m.e.r. moet voldoen. De gemeenteraad stelt uiteindelijk definitieve richtlijnen vast voor de inhoud van het m.e.r. De raad mag afwijken van het advies van de commissie.

Publicatie van de startnotitie is een stap in de voorbereidingsprocedure. De gemeenteraad neemt geen inhoudelijke besluiten over het al of niet oprichten van de windturbines. Het is een open zaak. Pas als het mer-rapport op tafel ligt en met de Vereniging Windmolenpark Dongeradeel contractuele afspraken zijn gemaakt, zal de gemeenteraad een oordeel vellen. Daarna volgt dan eventueel de planologische procedure. Het gaat nu om het verzamelen van gegevens, als basis voor een zorgvuldig besluit straks. De startnotitie ligt van 26 september t/m 7 november ter inzage bij de balie van het gemeentehuis, Koningstraat 13 te Dokkum en is ook te zien op www.dongeradeel.nl. Een ieder kan t/m 7 november 2007 schriftelijk reageren, met het oog op de op te stellen richtlijnen voor het milieueffectrapport. U kunt daarbij aangeven dat u wilt dat uw persoonlijke gegevens niet naar buiten bekend worden gemaakt. U dient uw reactie te sturen aan burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel, Postbus 1, 9100 AA Dokkum, onder vermelding van: inspraakreactie m.e.r.-procedure windpark Dongeradeel. Voor een mondelinge toelichting kunt u op maandag en woensdag contact opnemen met dhr. J. Zijlstra, afdeling REO, tel. (0519) 298 827 of via e-mail: j.zijlstra@dongeradeel.nl.