Gemeente Soest

Preventie woninginbraken

Datum: 27/09/2007

Met de eerder invallende duisternis neemt de kans op woninginbraken toe!

Een inbreker heeft immers een hekel aan drie dingen en dat is licht, lawaai en lang werk en slaat om die reden graag in het donker toe. Vooral in het seizoen met de kortere dagen is het van belang om bij preventie van woninginbraken te letten op een aantal zaken.

Bij het verlaten van de woning:

* Laat als het donker is en u van huis bent, net zoveel licht branden als normaal. Gebruik bijvoorbeeld een schakelklok en denk daarbij ook aan de bovenverdieping;

* Sluit ramen en deuren goed af en zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het keurmerk SKG 2 sterren
* Zorg voor goede verlichting bij toegangsdeuren.
* Doe de deur altijd goed op slot (nachtslot, penslot), ook als u maar even weg bent. Hiermee voorkomt u dat u het slachtoffer wordt van een "hengelinbraak". Een bepaalde categorie woning-inbrekers maakt misbruik van het feit dat bewoners, vooral in de nachtelijke uren, vergeten het voordeurslot op de nachtstand te draaien. Via een opening in de voordeur (bijvoorbeeld een brievenbus) kan de inbreker vrij gemakkelijk de deurklink naar beneden duwen of trekken en de deur openen.

* Gebruik het snoeiseizoen om de groenvoorziening rondom de woning laag te houden.

* Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie. Gebruik hiervoor het alarmnummer 112 waardoor de politie snel ter plaatse kan zijn.

Hoe kunt u uw huis beveiligen?

Lees meer over hoe u uw huis kunt beveiligen tegen inbraak op www.politiekeurmerk.nl en neem de moeite om uw woning te beveiligen. Het is slechts één keer een uitgave maar hiermee kunt u voorkomen dat er ongewenst huisbezoek komt.

Bovendien kunt u bij veel verzekeringsmaatschappijen korting krijgen op uw woonhuisverzekering als u kunt aantonen dat uw woning het keurmerk "veilig wonen" heeft.

Meer informatie

Voor meer nuttige informatie kunt ook terecht op de website van de politie Utrecht. Zie hiervoor www.politie.nl/utrecht onder het hoofdstuk preventie.

.