Gemeente Binnenmaas

Waterberging en natuur langs de Binnenmaas

De Commissie Hoeksche Waard, Staatsbosbeheer en waterschap Hollandse Delta zijn bezig met de natuurvriendelijke inrichting van een aantal oeverlandjes langs de Binnenbedijkte Maas.

De graslanden langs de Zwanegatsedijk, Ritselaarsdijk en een deel van de Polderdijk in Maasdam veranderen in een moerasachtig gebied met wandelpaden waar planten, watervogels en vissen goed gedijen. Deze verandering levert ruim 5 hectare extra waterberging op. Eind 2007 is de herinrichting gereed.

Werkzaamheden
Om het gebied te veranderen moet de grond op sommige plaatsen worden afgegraven. Deze grond wordt gebruikt voor de aanleg van een rietgordel langs de oever van de Binnenbedijkte Maas. Er wordt ook een vooroeververdediging aangelegd. Deze bestaat uit stenen die een stukje boven het water uitsteken. In totaal is er bijna 10.000 ton van deze Belgische breuksteen nodig. De stenen worden per vrachtwagen aangevoerd naar een tijdelijke loswal aan de Vrouwehuisjesweg. Vanaf daar worden ze per boot op hun plaats gebracht. Op die manier hoeft er zo min mogelijk werkverkeer over de dijken te rijden. De aanvoer van het materiaal zorgt wel voor wat geluidsoverlast.

De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen tussen 07.00 en 18.00 uur. In het weekend wordt er in principe niet gewerkt. Pleziervaart in de Binnenbedijkte Maas blijft tijdens het werk mogelijk. Watersporters moeten wel rekening houden met het heen en weer varen van werkboten en drijvende pontons in de buurt van de werkzaamheden.

Vlietproject
De aanleg van de oeverlandjes maakt deel uit van het Vlietproject. Dat is de verzamelnaam voor verschillende projecten in het westen van de Hoeksche Waard waarbij kreken natuurvriendelijk worden ingericht. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de afdeling communicatie van het waterschap Hollandse Delta, tel. 078 639 7100.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl