Gemeente Abcoude


Controle paardenhouderijen

Besluit landbouw
Werkwijze Milieudienst

Komende maanden kunnen de paardenhouderijen in de gemeente Abcoude een bezoek van de milieu-inspecteur van de Milieudienst Noord-West Utrecht verwachten. De milieu-inspecteur bepaalt tijdens het bezoek of de paardenhouderij onder de Wet milieubeheer valt en de wet- en regelgeving naleeft. De paardenhouderij krijgt ook advies over deze wet- en regelgeving. Als het nodig is, wordt er handhavend op getreden.

Besluit landbouw

Pensionstallen, maneges, verenigingsaccomodaties en handels- en africhtingsstallen zijn de belangrijkste bedrijfstypen in de regio die behoren tot de branche paardenhouderijen. Voor deze branche geldt per 6 december 2006 het nieuwe Besluit landbouw. Alleen bedrijven met meer dan 50 paarden hebben nog een milieuvergunning nodig voor hun activiteiten. Voor bedrijven met minder dan 50 paarden is het indienen van een melding bij de Milieudienst Noord-West Utrecht veelal voldoende. Dat betekent minder administratieve lasten en minder kosten voor bedrijven. Milieu-inspecteurs geven de bedrijven graag advies over het nieuwe Besluit landbouw.

Werkwijze Milieudienst

De Milieudienst Noord-West Utrecht bepaalt eerst of een paardenhouderij bedrijfsmatig of hobbymatig is. Bij kleinschalige paardenhouderijen, die niet onder de Wet milieubeheer vallen, is de milieu-inspecteur snel klaar. De paardenhouderijen die wel onder de Wet milieubeheer vallen worden gecontroleerd op naleving van het Besluit. Bij overtreding van de milieuwetgeving krijgt het bedrijf eerst de tijd om dit ongedaan te maken, voordat tot handhaving wordt overgegaan.