Gemeente Abcoude


Veranderingen verkeer over Gein: oude bruggen gaan weg

ProRail verwijdert noodbrug over Gein op 1 november Verkeer Stationsstraat en Kerkstraat
Verwijderen oude spoorbrug en aanleggen brug langzaam verkeer Ontwerpbesluit brug ter inzage

De komende maanden beëindigt ProRail de werkzaamheden rond de spoorverdubbeling. Dit heeft een aantal gevolgen voor het verkeer dat gebruik maakt van de routes naar het oude station van Abcoude. Wij vertellen u graag wat er wanneer staat te gebeuren.

ProRail verwijdert noodbrug over Gein op 1 november

ProRail verwijdert op 1 november 2007 de tijdelijke verkeersbrug over het Gein. Deze is destijds geplaatst vanwege het bouwverkeer en opengesteld voor overig verkeer om de doorstroom van en naar het (oude) station te verbeteren. Omdat het oude station nu niet meer in gebruik is en er minder bouwverkeer is, wordt de brug verwijderd. Autos en motoren kunnen per 1 november daarom geen gebruik meer maken van deze route over het Gein. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel over het Gein, zij kunnen tijdelijk gebruik maken van het fietsgangetje aan de oude spoorbrug.
Voor het eigen bouwverkeer gebruikt ProRail tijdelijk de oude spoorbrug. Deze bouwbrug is niet toegankelijk voor het overige verkeer.

Verkeer Stationsstraat en Kerkstraat

Met het vervallen van de tijdelijke verkeersbrug, wordt de verkeersinrichting van Stationsstraat en Kerkstraat weer zoals het was. Het tijdelijk ingestelde eenrichtingverkeer in de Stationsstraat vervalt. Om het tweerichtingsverkeer beter mogelijk te maken, legt de gemeente passeervakken aan in deze straat. De Kerkstraat blijft eenrichtingverkeer, waarbij verkeer weer vanaf het Kerkplein de straat inrijdt (en niet meer vanaf Gein-Noord). Het verkeer dat vanaf Gein-Noord komt, kan weer via de Bijdorplaan Abcoude inrijden.

Verwijderen oude spoorbrug en aanleggen brug langzaam verkeer

De spoorbrug over het Gein heeft met de aanleg van de tunnelbak zijn functie verloren. Daarom verwijdert ProRail deze brug. Dit staat gepland voor januari 2008.
Zodra de spoorbrug is weggehaald, plaatst de gemeente op deze plek een brug voor langzaam verkeer: voetgangers, fietsers en ruiters. Het overige verkeer kan geen gebruik maken van deze nieuwe brug. De nieuwe stalen brug heeft dezelfde doorvaarthoogte als de Wilhelminabrug, zodat deze nieuwe brug geen obstakel vormt voor het scheepvaart verkeer. Op de foto hieronder kunt u de brug alvast zien.

Ontwerpbesluit brug ter inzage

Het ontwerpbesluit en de daarbij behorende stukken voor een vrijstelling van artikel 19 liggen ter inzage in het gemeentehuis (gepubliceerd in de Abcoude Rondom van 30 augustus). Tot en met 11 oktober 2007 kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze op dit voorontwerp indienen.