Gemeente Abcoude


Project Leefbaarheid Baambrugge resultaat tot nu toe

Betrokken bewoners
Werkgroep
Dorpshuis
Gemeenteraad

In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de regionaal bestuurlijke overeenkomst Wel Thuis en de nota Zicht op Abcoude, is het provinciale project Leefbaarheid in kleine kernen dit voorjaar in Baambrugge van start gegaan. Wij informeren u hier graag over het resultaat van het project tot nu toe en hoe we de komende maanden verder gaan.

Betrokken bewoners

In het voorjaar heeft in Baambrugge een door de provincie gefinancierd onderzoek plaatsgevonden naar de leefbaarheid, ofwel het voorzieningenniveau in Baambrugge. Leefbaarheid omvat alles uit de woonomgeving waar u behoefte aan hebt: van de supermarkt tot klaverjasclub. Of een dorp leefbaar is, wordt uiteraard bepaald door de inwoners. Daarom zijn de inwoners van Baambrugge nauw betrokken bij dit project. Op 15 mei organiseerde de gemeente Abcoude een brainstormavond voor de inwoners.

Werkgroep

Bij de brainstormavond is een werkgroep samengesteld. Deze groep van vijftien inwoners van Baambrugge, heeft de uitkomsten van de brainstormavond nader uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in aanbevelingen en wensen over de themas wonen, werken, nieuwe voorzieningen, winkels, natuur en landschap, vrijwilligerswerk, het Dorpshuis en een dorpsraad. De uitkomsten van dit traject zijn op 4 juli gepresenteerd aan de inwoners van Baambrugge en andere belangstellenden. Via de gemeentelijke website konden bewoners reageren op de aanbevelingen van de werkgroep.

Dorpshuis

Eén van de belangrijkste uitkomsten van de werkgroep is de wens om het Dorpshuis De Vijf Bogen met haar functies te behouden. Heel concreet heeft de klankbordgroep twee scenarios geschreven voor wat er met het Dorpshuis moet gaan gebeuren. De werkgroep stelde voor om een nieuw dorpshuis te bouwen: hetzij op de huidige locatie, hetzij op een nieuwe locatie. De werkgroep bracht de voor- en nadelen van beide opties in kaart.
Om een goede afweging te kunnen maken is ook de renovatie van het Dorpshuis als optie meegenomen.

Gemeenteraad

Oorspronkelijk was het de bedoeling om op 6 september 2007 het eindrapport te presenteren aan de gemeenteraad en een standpunt te vragen over de nadere uitwerking. Het college heeft echter besloten om eerst de genoemde opties voor het Dorpshuis nader te onderzoeken. Zo kan de gemeenteraad tot een gedegen afweging komen, met meer informatie over zaken als ruimtelijke behoefte en financiële consequenties. Daarom wordt nu eerst een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de drie mogelijke opties voor behoud van het Dorpshuis. De uitkomsten van het onderzoek naar het voorzieningenniveau in Baambrugge, aangevuld met de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek worden voor het einde van het jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.