Nieuw register Gerechtelijke Deskundigen verbetert niveau rechtsgang

27/09/2007 10:51



Landelijk Register Gerechtelijke Deskundigen



's-Gravenhage, 27 september 2007

's-Gravenhage - Rechters, advocaten en officieren van justitie kunnen vanaf vandaag een beroep doen op officieel geregistreerde gerechtelijke deskundigen. Het register dat woensdag 26 september officieel is gestart, bevat tientallen deskundigen op terreinen uiteenlopend van akoestiek tot toxicologie. Ze beheersen hun eigen vak en bovendien zijn ze thuis op het gebied van de rechtspleging. Daarmee wordt het voor juristen een stuk eenvoudiger om kwalitatief hoogwaardige deskundigen bij een rechtszaak te betrekken. Dat moet op zijn beurt een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de rechtspleging in Nederland.

In steeds meer rechtszaken is een deskundige menig over de 'technische' aspecten van een geschil onontbeerlijk. Er wordt dan ook steeds vaker een beroep gedaan op externe vakspecialisten, in juridisch jargon 'gerechtelijke deskundigen' genoemd. "Tegelijk is er in de afgelopen jaren veel discussie ontstaan over de kwaliteit van de geraadpleegde deskundigen", stelt Jan Vis, voorzitter van de stichting Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen. Doel van het register is, om het voor advocaten, rechters of officieren van justitie makkelijk te maken om snel een goede deskundige te vinden. "Iemand die niet alleen zijn eigen vak beheerst, maar die ook in staat is om een vertaalslag te maken van 'technische' informatie naar informatie die voor juristen bruikbaar is", aldus Vis.

In bekende zaken als de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak, de zaak Lucia de B. of bijvoorbeeld de Deventer moordzaak, is de kwaliteit van deskundigen in het geding geweest. Deskundigen die onvoldoende kennis hebben van gerechtelijke procedures, of die vragen van rechters of advocaten niet goed interpreteren, maken het rechters moeilijk om de juiste beslissing te nemen en doen, in het uiterste geval, afbreuk aan de kwaliteit van de rechtspraak en aan het vertrouwen dat gesteld wordt in gerechtelijke deskundigen in het algemeen. Bijna een jaar geleden is daarom besloten om een register in het leven te roepen, dat gerechtelijke deskundigen opneemt die aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Allereerst moet iemands vakinhoudelijke expertise aantoonbaar zijn. Dat toetst de toelatingscommissie bij de beroepsvereniging waar de betreffende deskundige bij aangesloten is. Ten tweede moet een deskundige de post doctorale / post masters opleiding tot Gerechtelijke Deskundige hebben afgerond, zoals die bijvoorbeeld gegeven wordt aan de Universiteit van Leiden. Ook moet de deskundige zijn kennis aantoonbaar op peil houden. Ingeschreven deskundigen volgen daarom verplicht jaarlijks aanvullend onderwijs. Ten slotte moet hij of zij van onbesproken gedrag zijn.

De opleidingen tot gerechtelijk deskundige maken de deelnemers vertrouwd met de beginselen van het procesrecht, de rollen van de verschillende betrokkenen, het juridische jargon en de denkwereld achter de rechtswetenschap. De deskundige moet na voltooiing van de opleiding in staat zijn bij het optreden in de rechtszaak binnen juridische kaders te denken.

Het register bevat deskundigen die zowel in civiele, strafrechtelijke als bestuursrechtelijke procedures kunnen optreden. De Commissie van Toelating wordt gevormd door mw. mr. A. van Dooijeweert, H. Keller en dr. mr. P. Vos. De Raad van Toezicht wordt gevormd door prof. mr. dr. H. Franken, mr. A. Broekers-Knol, prof. dr. W. Wagenaar en mr. T. Schmitz. Alle geregistreerde gerechtelijke deskundigen zijn terug te vinden op de website www.lrgd.nl.





http://www.lrgd.nl