Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

English

PERSBERICHT

Dwingeloo, Dwingeloo, 25 September 2007

RADIO OBSERVATORY VAN ASTRON HEEFT NIEUWE DIRECTEUR

Dr. René Vermeulen is met ingang van 1 augustus jl. benoemd als directeur van de Radio Observatory Divisie van ASTRON, de Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland gevestigd in Dwingeloo. René Vermeulen volgt Dr. Willem Baan op, die binnen ASTRON een andere functie is gaan vervullen. De Radio Observatory Divisie (RO) is nu het operationele centrum voor de Westerbork telescoop. Daarnaast is ASTRON druk bezig om LOFAR te bouwen, en de operationele activiteiten voor de gloednieuwe radiotelescoop zullen worden geïntegreerd in de Divisie Radio Observatory. Zodoende zal er één Radio Observatory ontstaan die beide radiotelescopen, waarvan de mogelijkheden elkaar uitstekend aanvullen, zal gaan exploiteren.

René Vermeulen (45) is sinds 1996 werkzaam bij ASTRON. Na zijn studie in Leiden en promotie in 1989 heeft hij zeven jaar als onderzoeker gewerkt aan het California Institute of Technology (Caltech) in de Verenigde Staten. Centrale thema in het astronomisch onderzoek van René Vermeulen zijn de eigenschappen van de gas-stromen (jets) die met bijna de snelheid van het licht worden weggeslingerd zowel vanaf sommige röntgendubbelsterren alsook vanuit het hart van menig (zgn. actief) sterrenstelsel. Ook bestudering van de wederzijdse beïnvloeding van deze hoog-energetische gas-stromen en hun omgeving maakt deel uit van dit onderzoek. René Vermeulen is met name expert in radio-interferometrie. Radio-interferometrie ligt ook ten grondslag aan LOFAR en de Westerbork telescoop. Zowel in de VS als bij eerdere werkzaamheden bij de Westerbork telescoop heeft hij ervaring opgedaan in het operationeel maken van nieuwe faciliteiten

De Westerbork telescoop is met zijn herhaaldelijk gemoderniseerde ontvangers en gespecialiseerde electronica een vooraanstaande faciliteit in de wereld voor onder andere onderzoek naar pulsars, en naar neutraal waterstofgas in sterrenstelsels. De LOFAR telescoop biedt een grote verruiming van het frequentie-bereik, wat naadloos aansluit op dat van de Westerbork telescoop. Door bovendien gebruik te maken van de modernste technieken uit de wereld van de ICT geeft LOFAR inzicht in vele tot dusverre slecht waarneembare fenomenen. Astronomen kunnen met LOFAR bijvoorbeeld nog verder terug kijken naar het jonge heelal. Het centrale gebied van de LOFAR antennes ligt bij Exloo in Drenthe. Van daaruit gaat LOFAR zich via glasvezelverbindingen naar een aantal stations in noordoost Nederland en zelfs tot in andere Europese landen vertakken. Combinatie van de opgevangen signalen vindt plaats op de supercomputer Stella op het rekencentrum van de Universiteit Groningen.

De Westerbork telescoop en LOFAR, de twee radiotelescopen van ASTRON's Radio Observatory.


---

---

Meer informatie:
Marjan Tibbe, PR & Communicatie, Oude Hoogeveensedijk 4, 7991 PD Dwingeloo Phone: 0521 595776. e-mail: tibbe@astron.nl.


---

---

ASTRON is een instituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO. NWO.