GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil zeppelin als icoon voor Rotterdam

Rotterdam, 27 september 2007

Naast de Erasmusbrug zou de zeppelin hét icoon van Rotterdam moeten worden. Dat staat in het initiatiefvoorstel 'Zeppelins in Rotterdam' van GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Hij stelt voor om in Rotterdam een zeppelinvliegveld aan te leggen, politiehelikopters te vervangen door zeppelins en zeppelincruises voor toeristen aan te bieden. Ook zou een deel van de ontwikkeling en productie van zeppelins naar Rotterdam gehaald moeten worden.

Volgens Bonte kan het energiezuinige luchtschip Rotterdam als duurzame stad op de kaart zetten. "De zeppelin is een symbool van duurzaamheid en past goed bij de klimaatambitie van Rotterdam." Zeppelins hebben een milieuvoordeel, omdat ze door een met helium gevulde draagzak in de lucht blijven drijven. De schone luchtschepen gebruiken daarom - in tegenstelling tot helikopters en vliegtuigen - geen energie om de zwaartekracht op te heffen. Alleen de voortstuwing kost energie, maar dat is relatief weinig.

GroenLinks ziet zeppelins als een goed alternatief voor tv- en politiehelikopters en reclamevliegtuigjes die nu bij grote evenementen in grote getalen boven de stad circelen. "In een zeppelin is ruimte voor tien verschillende camera's, zodat zowel tv als politie er gebruik van kunnen maken. Bovendien kan de romp voor reclameuitingen worden gebruikt, zodat daarmee de luidruchtige reclamevliegtuigjes kunnen worden vervangen." Hij wil dat de gemeente een tweejarig experiment gaat doen om bij grote evenementen en voetbalwedstrijden met kleine onbemande zeppelins te gaan vliegen.

Rotterdam wordt in de GroenLinks-plannen de Nederlandse schakel in een Europees zeppelincruisenetwerk. "Dat wordt een enorme toeristische trekpleister", verwacht Bonte. De spil in het Rotterdamse zeppelinverkeer zou een zeppelinvliegveld bij de Waalhaven moeten worden. Hier kunnen de zeppelincruises vertekken en worden ontwikkelde zeppelins afgebouwd. De zeppelinhaven krijgt in de plannen van GroenLinks tevens de functie van duurzaamheidspark, waar toeristen en schoolklassen alles te weten kunnen komen over duurzame energie, duurzame mobiliteit en klimaatverandering.

Vrijdag arriveert de grootste Zeppelin ter wereld (75 meter lang) in Rotterdam. Op donderdag 4 oktober organiseert het duurzame luchtvaartbedrijf Aerwin Technologies in samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative een congres over zeppelins. Bonte zal daar zijn initiatiefvoorstel toelichten.


---

Het initiatiefvoorstel 'Zeppelins in Rotterdam' is op te vragen bij de fractie, via groenlinks@stadhuis.rotterdam.nl of 010-4172147.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207