Ingezonden persbericht


Hilversum/Drachten, 27 september 2007

Duurzaam samenwerkingsverband ROC Friese Poort, DutchView en RTV Noord Vierdejaars deelnemers Beeldtechniek krijgen les bij marktleider

Regionaal Opleidingen Centrum Friese Poort in Drachten, mediabedrijf DutchView uit Hilversum en RTV Noord zijn een samenwerkingsverband aangegaan ten behoeve van de uitstroomrichting Beeldtechniek van de opleiding Audiovisuele productie. Door deze samenwerking krijgen vierdejaars deelnemers van deze richting een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen bij de marktleider in Nederland als het gaat om opname en bewerking van televisieprogramma's. Dagelijks zijn er ruim 25 programma's op televisie waar specialisten van DutchView aan hebben meegewerkt.

Tot voor kort bleek er binnen de audiovisuele branche (televisie, radio en media) geen optimale aansluiting vanuit de uitstroomdifferentiaties binnen de opleiding 'Audiovisuele productie' (onder andere cameraman, medewerker fotografie, allround medewerker audiovisueel en beeldtechnicus) naar het bedrijfsleven. Voor een belangrijk deel komt dit doordat de ROC's de technologische ontwikkelingen in de AV-branche en de daarbij behorende investeringen op mediagebied (financieel) niet kunnen bijbenen. Het bedrijfsleven daarentegen heeft niet de beschikking over een opleidingsomgeving en docenten. Doelstelling van de samenwerking tussen ROC Friese Poort, DutchView en RTV Noord is om deze kloof tussen opleiding en bedrijfsleven te dichten. Dit betekent dat specialisten van DutchView en RTV Noord mede de opleiding verzorgen (met name het praktijkgedeelte) waarbij de nieuwste middelen en apparatuur worden ingezet. Resultaat zal zijn dat ROC Friese Poort binnen de nieuwe kwalificatiestructuur deelnemers met actuele en juiste kennis en vaardigheden aan het bedrijfsleven levert, zodat ze direct inzetbaar zijn.

De samenwerking tussen ROC Friese Poort, DutchView en RTV Noord kent diverse voordelen. Zo zal er, omdat meer deelnemers zullen afstuderen, extra capaciteit op de markt ontstaan. Hierdoor zal de kwaliteit vooruit gaan. Deelnemers die net zijn afgestudeerd kunnen op hun beurt vanuit hun opleiding zo de markt instappen. De lessen die de deelnemers Beeldtechniek volgen, worden door zowel docenten van het ROC als door specialisten van DutchView en RTV Noord verzorgd en vinden zowel in de vestiging in Drachten plaats als op de locaties van DutchView in Hilversum en RTV Noord in Groningen. Aan het eind van het vierde jaar zal dan door ROC Friese Poort een diploma beeldtechniek worden uitgegeven. Daarmee is het de eerste opleiding in Nederland die op deze manier een dergelijk diploma uitreikt. Op basis van de ervaringen van dit jaar, zal komend jaar wellicht ook een samenwerking op het gebied van licht en geluid worden aangegaan.

Over DutchView - www.dutchview.nl

Als één van de grootste één- en meercamerabedrijven van Nederland biedt DutchView beeld- en geluidsregistratie voor televisie, radio en internet. DutchView werkt voor vrijwel alle omroepen, commerciële zenders en televisieproducenten van Nederland, maar ook steeds meer voor de zakelijke markt. Van kleine reportages tot grootschalige studioshows en van internetuitzendingen tot muziekfestivals, DutchView is van alle markten thuis.

Television is de core business van DutchView en is met ruim 1.500 televisieproducties per jaar marktleider in Nederland. Opnames vinden plaats in de studio´s, op locatie, of vanaf motoren en helikopters, met één of meerdere camera´s. Montage vindt plaats in één van de vele AVID of DME montagesuites van DutchView Postproduction, of bij klanten in huis.

Over ROC Friese Poort - www.rocfriesepoort.nl

Regionaal Opleidingen Centrum Friese Poort verzorgt voor circa 12.000 deelnemers beroepsonderwijs voor jongeren en volwassenen. Ook voor bedrijven en instellingen verzorgt ROC Friese Poort een breed scala aan opleidingen en trainingen. Variërend van korte, intensieve trainingen op maat tot meerjarige opleidingen, individueel of groepsgewijs. Het onderwijs wordt aangeboden vanuit vestigingen in Leeuwarden, Dokkum, Drachten, Sneek en Emmeloord. Het ROC heeft ruim 1.150 medewerkers.

De opleiding Audiovisuele Productie (alleen in de vestiging in Drachten) heeft ruim 300 deelnemers die worden opgeleid tot medewerker fotografie, fotograaf, cameraman beeldtechnicus of video-editor. De opleidingen Journalistiek & Fotografie en Podium- en Evenemententechniek zijn nieuwe richtingen die kunnen worden gevolgd binnen deze afdeling. De afdeling is uitgerust met de nieuwste apparatuur op het gebied van fotografie en videotechniek en beschikt over moderne studio's met analoge en digitale technieken en een compact regie die ook buiten de school kan worden ingezet.

Over RTV Noord - www.rtvnoord.nl

RTV Noord is de publieke omroep van stad en provincie Groningen.

Het mediabedrijf is sinds september 2005 gevestigd in een vleugel van de 'Mediacentrale', de voormalige Helpmancentrale op het Helperpark in Groningen. Het monumentale gebouw staat vlak naast het Euroborg-stadion van FC Groningen. In en aan de oude electriciteitscentrale zijn radio- en televisiestudio's gebouwd en redactielokalen ingericht.

Van 1946 tot 2005 waren RTV Noord en haar voorgangers Radio Noord, de RONO en de RON gevestigd in het historische 'Prinsenhof' aan het Martinikerkhof in Groningen.

RTV Noord heeft een eigen afdeling techniek die zorg draagt voor de technische continuïteit van 10 non-lineare montage sets, twee TV studio's en 3 radiostudio's. Naar aanleiding van de verhuizing in 2005 is alle uitzendtechniek gedigitaliseerd en wordt er 'tapeloos' gewerkt.

De uitzendingen worden via satelliet, Digitenne, radio en internet verzorgd.


---