Waterschap Roer & Overmaas


(digitale) wateratlas

Waterschap komt met (digitale) wateratlas

Eerste atlas uitgereikt in gemeente Maastricht

Waterschap Roer en Overmaas heeft eerste Wateratlas uitgereikt aan medewerkers gemeente Maastricht. Ze kunnen echter de Wateratlas ook digitaal (als pdf-bestand) raadplegen op www.overmaas.nl , e-loket/wateratlas.
Rob Lamers en Moniek Wetzels van de gemeente Maastricht bekijken het eerste uitgereikte exemplaar van de analoge wateratlas van Waterschap Roer en Overmaas. Om kansen en knelpunten in het watersysteem in een plangebied in een gemeente in kaart te brengen is het nodig om over relevante en juiste informatie te beschikken. Met de Wateratlas biedt Waterschap Roer en Overmaas de waterdata en waterbelangen die in een gebied spelen integraal aan. Dit betekent dat in de atlas ook gegevens verwerkt zijn van Rijkswaterstaat Limburg, de provincie Limburg en het Waterschapsbedrijf Limburg. Hiertoe heeft het waterschap gebruikersovereenkomsten gesloten met alle partijen. De atlas is een hulpmiddel dat als aanvulling op de gemeentelijke waterthema´s is te gebruiken door gemeenten en derden zoals adviesbureaus. Jaarlijks worden de data door het waterschap samen met de partners geactualiseerd. Op de kaarten staan bijvoorbeeld alle watergangen, meanderzones, regenwaterbuffers, rioolwaterzuiveringsinstallaties, inundatiegebieden, waterkeringen, het rivierbed Maas, waterwingebieden en erosiegerelateerde thema´s.

De Wateratlas zal de komende jaren steeds verder uitgebreid worden met verschillende waterthema´s. Met de atlas wil het waterschap water dichterbij haar gemeenten brengen en een brug slaan tussen de watertaken van de verschillende overheden.

`Door de Water Atlas vindt meer spreiding van waterkennis binnen de gemeente plaats. Hierdoor worden meer ambtenaren binnen de gemeente zich bewust van water in relatie tot andere thema´s in plannen', aldus Marcel Janssen, gemeente Landgraaf

Zijn collega Rene Stevens vult aan: `Een handig instrument en de watertoets en het thema water krijgen hierdoor een duidelijke plaats.'

De Wateratlas is ook een eerste aanzet om te komen tot de (digitale) data-uitwisseling tussen overheden. Gemeenten ontvangen persoonlijk de komende weken de analoge atlas die uit vier themakaarten bestaat. Het is de bedoeling om over niet al te lange tijd deze informatie ook interactief via internet aan derden aan te bieden, zodat dan ook de gewenste informatie gedownload en verwerkt kan worden in de eigen kaarten van bijvoorbeeld gemeenten. Hiermee speelt het waterschap in en bereidt zich voor om te komen tot de Digitale Uitwisseling Ruimtelijke Plannen (DURP).

`De Wateratlas is een handig en overzichtelijk instrument voor iedereen die zich bezig houdt met water, aldus Ed Hoenjet, projectleider Infra van het Ontwikkelingsbedrijf Maastricht.