Productschap Margarine


Home

27.09.2007

Kabinet zet in op 50% energiebesparing in 2030

Energiebesparing blijft een belangrijk onderwerp. Concrete afspraken tussen LNV en het bedrijfsleven over energiebesparing zullen worden ingebracht in het werkprogramma "Schoon en zuinig". Dit programma zal de komende jaren leidend zijn voor LNV op de doelstellingen van 30% CO2-reductie in 2020, 2% energiebesparing per jaar en de productie van 20% duurzame energie in 2020.

De primaire agrarische sectoren en de voedsel- en genotmiddelenindustrie zijn belangrijke spelers waar het gaat om energiebesparing en om de CO2-reductie te kunnen realiseren. Bij primair energieverbruik is de glastuinbouw een grote afnemer (vooral gas), maar deze sector levert ook aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit terug door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) toe te passen. CO2-reductie moet ook tot stand worden gebracht door andere maatregelen die de uitstoot van schadelijke broeikasgassen zoals methaan en lachgas terugdringen.

Intensivering MJA
Voor alle industriesectoren zal door middel van innovatieagenda's worden geanalyseerd hoe tot 50% energiebesparing in de keten in 2030 kan worden gerealiseerd. Daar wordt nu al een start mee gemaakt. In 2008 wordt voor 10 industriële sectoren gestart met het maken van concrete, ambitieuze energie-efficiencyafspraken.

Ook wordt de bestaande milieuwetgeving beter gehandhaafd, zoals het doorvoeren van een besparingsoptie wanneer de terugverdientijd korter is dan vijf jaar. De overheid wil de lopende MJA-2-afspraak waar onze MVO-sector deel van uitmaakt voor de periode na 2012 intensiveren. Ook wordt in de begroting gesproken van een versnelling van de energiebesparing van de huidige 1% naar 2% efficiencyverbetering per jaar.

Op dit moment worden er gesprekken gevoerd tussen de overheid en de MJA-2 partijen. Een belangrijk punt voor MVO is het feit dat er in de lopende MJA-programma's al veel energiebesparing is bereikt in de oliën- en vettensector. In eventuele nieuwe afspraken zullen deze moeten worden verdisconteerd. MVO zal u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Ten behoeve van de verduurzaming van de Nederlandse energiehuishouding stelt het kabinet zich ten doel (begroting EZ) : het bevorderen van de ontwikkeling en het gebruik van innovatieve energietechnologieën; het stimuleren van schone energieproductie en warmtekrachtkoppeling (WKK); het vergroten van de energie-efficiëntie in de sectoren industrie en energie; het vormgeven van (duurzaam) warmtebeleid; en het bevorderen van de totstandkoming van een evenwichtige brandstofmix.

Verpakkingenbelasting
Verder wordt er een verpakkingenbelasting ingevoerd. In het Coalitieakkoord is afgesproken dat er 250 miljoen wordt geheven die ten goede komt aan de algemene middelen. Daar bovenop wordt een bedrag geheven van 115 miljoen. Zodoende wordt bewerkstelligd dat alle heffingen voor het bedrijfsleven in het kader van het verpakkingendossier in de verpakkingenbelasting worden geïntegreerd en het bedrijfsleven geen eigen heffingen hoeft op te leggen. Eenzelfde bedrag van 115 miljoen is toegevoegd aan de VROM-begroting en van daaruit in een nog op te richten Afvalfonds (een samenwerkingsverband tussen het Rijk, de VNG en het bedrijfsleven) gestort. MVO zal onderzoeken in hoeverre deze plannen effecten zullen hebben voor onze sector.

Afvalstoffen
Tot de voornaamste beleidsprestaties voor 2008 wordt verder gerekend de beleidsontwikkeling ten aanzien van preventie en nuttige toepassing van afval, onder andere met betrekking tot het instrument producentenverantwoordelijkheid, ketenbeleid (integraal productenbeleid), energie uit afval, biomassa en zwerfafval.