Productschap Margarine


Home

27.09.2007

VWS komt met Voedingsnota en beleidsnota overgewicht

Het Ministerie van VWS zet de komende jaren bij het boeken van gezondheidswinst sterk in op preventie. De overheid wil mensen meer gaan prikkelen tot gezond gedrag. Eind dit jaar komt er een Voedingsnota, en daarnaast komt nog een aparte beleidsnota waarin maatregelen staan die zullen worden genomen ter bestrijding van overgewicht. Opvallend is dat LNV ook steeds meer prioriteit gaat geven aan Gezondere Voeding.

Er zal voor een samenhangend gezondheidsbeleid door VWS worden samengewerkt met onder meer het Ministerie van VROM, scholen, werkgevers en bedrijven in de voedingsindustrie. VWS gaat door met de uitvoering van de Preventienota "Kiezen voor gezond leven" uit 2006. De speerpunten zijn: (stoppen met) roken, overgewicht, schadelijk alcoholgebruik, diabetes en depressie. In het vervolg op deze preventievisie komen er onder meer een Voedingsnota (december 2007) en een beleidsnota over de aanpak van overgewicht.

De unit Voeding van MVO zal deze ontwikkelingen op de voet volgen en het MVO-bedrijfsleven hierover informeren.

VWS wil zich ter bevordering van gezonde voeding en gezond leven het komende jaar onder meer richten op:
* Verbeteren van de regelgeving van etikettering en logo's. VWS voert namens Nederland de Europese discussie over de herzieningen van EU-regelgeving. Doel van VWS is dat de informatie over levensmiddelen helder is, zodat consumenten kunnen kiezen voor gezonde levensmiddelen en de administratieve lasten voor het bedrijfsleven beperkt blijven.

* Subsidie verstrekken aan Stichting Voedingscentrum Nederland ( 1,4 miljoen). Deze subsidie is bedoeld voor voorlichtings- en preventieactiviteiten op het gebied van gezonde voeding en voedselveiligheid en belangrijke projecten zoals Verborgen vetten.
* Integratie smaaklessen en schoolgruiten. Integratie afzonderlijke pakketten smaaklessen en schoolgruiten tot één gezamenlijk lespakket voor gezonde voeding van VWS en LNV ( 0,4 miljoen).

MVO is gesprekspartner bij deze projecten en zal daar waar mogelijk samenwerking zoeken met lopende activiteiten.

Ter voorkoming van overgewicht wordt gemikt op het Convenant Overgewicht (uitvoeren en monitoren van acties - 0,4 miljoen) en op het Actieplan Energie in balans in het kader van genoemd convenant ( 0,4 miljoen).

De minister van LNV wil vooral door middel van onderzoek, onderwijs, innovatiestimulering en voorlichting aan de consument een verbetering van het aanbod en de consumptie van gezonde voedingsmiddelen stimuleren. Goed eten is eten waarover de consument gemakkelijk alle gewenste, eerlijke informatie kan krijgen over samenstelling, herkomst en productiewijze.