Productschap Margarine


Home
27.09.2007

Voedselkwaliteit krijgt rol naast voedselveiligheid

Het doel van LNV op het gebied van voedselkwaliteit is 'Een kwalitatief hoogwaardig voedselaanbod, een verantwoord consumptiepatroon en een hoog gezondheidsniveau van de Nederlandse veestapel.' Naast voedselveiligheid wordt deze keer vooral de nadruk gelegd op een kwalitatief hoogwaardige en verantwoorde voedselproductie en dito consumptie.

Dierhouders en producenten van voedsel zijn primair verantwoordelijk voor het waarborgen van de diergezondheid, voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Consumenten hebben een eigen verantwoordelijkheid om op een zorgvuldige en veilige manier met voedsel en waarden rond voedsel om te gaan. LNV ziet het als zijn taak om - veelal in internationaal en Europees verband - eisen en voorwaarden te stellen waarbinnen partijen hun verantwoordelijkheid kunnen invullen.

In internationaal en Europees verband worden normen gesteld aan de voedselkwaliteit. LNV draagt namens Nederland bij aan het totstandkomen van deze normen. Insteek van LNV hierbij is dat de consument in staat wordt gesteld om een geïnformeerde en met name duurzame en bewuste keuze te kunnen maken ten aanzien van voedselkwaliteit.

Gedeelde verantwoordelijkheid Op het gebied van voedselveiligheid deelt LNV de verantwoordelijkheid met VWS. LNV is verantwoordelijk voor de vleeskeuring en voor de goedkeuring van de hygiënecodes voor bedrijven in de primaire productie.

Het behalen van deze doelstelling hangt af van:
* de naleving van het normenkader ten aanzien van voedselveiligheid, kwaliteit, handel en diergezondheid;

* bewustzijn en bereidheid van de consumenten, producenten en retail tot een verantwoorde productie, behandeling, aankoop en bereiding van voedsel.

VWS gaat zich vooral richten op het voorkomen van de aanwezigheid van salmonella- en campylobacterbacteriën in rauw pluimveevlees om besmetting met deze bacteriën bij consumenten te voorkomen. Hiertoe wordt nationale en internationale regelgeving voorbereid. Verder wil VWS onderzoek laten doen naar veroorzakers van voedselinfecties. Doel is inzicht te krijgen in de belangrijkste veroorzakers, langdurende gezondheidseffecten en kostenaspecten van voedselinfecties en effectieve interventiemaatregelen. In 2008 wordt effectiviteit van onderzoek vergroot door onderzoek dat loopt via VWS, VWA en LNV te bundelen.
Op het gebied van ongewenste stoffen in voeding wil VWS in 2008 het beleid van 2007 continueren en met name aandacht besteden aan de Europese harmonisatie van regelgeving voor acrylamide, furanen en pcb's in levensmiddelen. De inname door kwetsbare groepen, zoals kinderen, krijgt speciale aandacht. Ook zal worden gewerkt aan verdere harmonisatie van regelgeving voor maximaal toelaatbare residugehaltes (MRL's) van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

MVO volgt het Europese (voor)traject van aanpassing in regelgeving op het gebied van contaminanten en pesticiden op nauwe voet en zal de MVO-bedrijven op adequate wijze informeren over op handen zijnde wijzigingen. Op deze manier kan zonodig tijdig een lobby worden gevoerd ter verwezenlijking van realistische normen.

Reorganisatie VWA
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ontvangt in 2007 20 miljoen euro extra en volgend jaar 10 miljoen euro. Er is een aantal ontwikkelingen, die bij de recent georganiseerde VWA cumuleren en leiden tot tekorten, en de organisatie zal daarom opnieuw moeten reorganiseren.
Zo gaat de VWA haar laboratoria concentreren, haar bedrijfsvoering centraliseren m.b.v ICT, haar tariefstelsel vereenvoudigen, het aantal fte's van management en staf terugbrengen en op termijn fuseren met PD en AID.

De ambitie voor de lange termijn is om de VWA te laten ontwikkelen naar een organisatie die zich grotendeels toelegt op tweedelijns toezicht en toezicht op controle, alles tegen een kostendekkend tarief. De verantwoordelijkheid voor eerstelijns toezicht ligt dan hoofdzakelijk bij het bedrijfsleven.