Time : 11:00:42
Date : 27 September 2007
Sender Name: Hema

VEEL WINNAARS IN DE TWINTIGSTE EDITIE VAN DE HEMA ONTWERPWEDSTRIJD

Ontwerp de nieuwe HEMA-held! Dat was de opdracht van de twintigste HEMA Ontwerpwedstrijd in het jaar dat HEMA 80 jaar bestaat. Naast studenten werden dit keer ook klanten uitgenodigd hun creativiteit de vrije loop te laten in de vertrouwde categorieën hardwaren en mode en het nieuw aan de wedstrijd toegevoegde onderdeel food. Op donderdag 27 september maakte HEMA in haar tijdelijke onderkomen: het HEMA Huis in de Van Gendthallen op het Stork-terrein te Amsterdam de winnaars bekend van de 20e HEMA Ontwerpwedstrijd (studiejaar 2006-2007). Deze ruimte is speciaal ter gelegenheid van de jubileumwedstrijd ingericht.

De inzendingen werden door drie afzonderlijke jury's beoordeeld. Zoals gebruikelijk werden er eisen gesteld aan de functionaliteit, kwaliteit, originaliteit en de haalbaarheid van productie van de inzendingen.

Annet Hennink won binnen het onderdeel hardwaren de eerste prijs bij de studentenwedstrijd met haar wegwerptaartplateau Tast Toe! Bij het studentenonderdeel mode legde Yvonne van Heeswijk met haar ontwerp Heldin(g) - een jurkje met bh - beslag op de eerste prijs. De studenteninzendingen food vormden voor de jury helaas geen aanleiding om een winnaar te benoemen. Dat werd ruimschoots goedgemaakt bij de klantenwedstrijd voor het onderdeel food. De eerste prijs ging daar naar Maartje Prins voor haar Gebakjestaart. De wedstrijdonderdelen hardwaren en mode leverden bij de klantenwedstrijd eerste prijzen op voor respectievelijk de Bagyard van Hetty Peeters en de Basic Bag van Sjanneke Broekmeulen en Ellen Wagenvoort.

HEMA draagt met haar ontwerpwedstrijd bij aan de praktijkvorming van deelnemende studenten, brengt trends en vormgeving onder de aandacht van het grote publiek en produceert indien mogelijk per categorie een of meerdere winnende ontwerpen. De HEMA Ontwerpwedstrijd levert steevast spraakmakende winnaars op. Fluitketel Le Lapin was in 1990 het eerste ontwerp dat HEMA in productie nam, later gevolgd door vele andere ontwerpen zoals de klok Gnomon ('91-'92), de Tientjestaart ('93-'94), knuffel Moki ('99-'00), de 103% vaas ('01-'02), tienersetje Zus ('02-'03) en in de editie van vorig jaar kindermeubel Speedy.

studentenwedstrijd hardwaren: drie prijzen en vijf eervolle vermeldingen De jury bestond bij het onderdeel hardwaren uit de ontwerp ers Nikolaï Carels (winnaar in 1990 met de bekende fluitketel Le Lapin), Frederik van Heereveld en Monique Borsboom, en vanuit HEMA Sabien Duetz (Design & Conceptmanager), Wilma Veldman (inkoopmanager Hardwaren) en styliste Sylvie Verhoeven.

eerste prijs studentenwedstrijd hardwaren: wegwerptaartplateau De eerste prijs ging naar het ontwerp Tast Toe! van Annet Hennink, vijfdejaars studente Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. De Tast Toe! is een wegwerptaartplateau dat het mogelijk maakt de populaire HEMA-taarten thuis goedkoop, feestelijk en trendy te presenteren. De associatie met HEMA, haar taarten en de feestelijke jubileumeditie van deze ontwerpwedstrijd maakt deze inzending volgens de jury tot de absolute winnaar. Het product is vanaf heden verkrijgbaar bij HEMA.

tweede prijs studentenwedstrijd hardwaren: plakbanddispenser Derk Reilink, vierdejaars student Industrieel Product Ontwerpen aan de Saxion Hogeschool Enschede, won de tweede prijs met zijn plakbanddispenser Qwik. De jury beoordeelde zijn ontwerp als een ultraslim product met een prachtig design dat ook past bij de doelstelling van HEMA om onderscheidend te zijn: sympathiek, eenvoudig en oplossingsgericht.

derde prijs studentenwedstrijd hardwaren: sfeerverlichting De derde prijs was voor het ontwerp Elan van derdejaars studente Industrieel Ontwerpen aan de Hogeschool West-Vlaanderen, Marlies Vermeulen. Elan is een sfeerlamp die je in een handomdraai aanpast aan je gemoedstoestand. Volgens de jury heeft dit ontwerp een heel simpele maar tegelijkertijd volwassen en tijdloze vormgeving, met een krachtig idee als basisgedachte.

vijf eervolle vermeldingen studentenwedstrijd hardwaren In totaal werden er bij het studentenonderdeel hardwaren vijf inzendingen gehonoreerd met een eervolle vermelding. Ellen Menkveld, vierdejaars studente Ruimtelijk Ontwerp aan de AKV St. Joost in Breda kreeg er een voor de creatieve uitvoering van haar afgietdeksel 'Spring'. Een eervolle vermelding was er ook voor het HEMA Speelhuis van Arent Jack, tweedejaars student Industrial Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Barbara Larcin, tweedejaars studente Stylisme Objets aan het Institut Supérieur des Arts St Luc Tournai in België kreeg een eervolle vermelding voor haar 'Rusti Patch'-pleisters waarmee je op hippe wijze je kapotte kleding repareert. Rivka Dieho is derdejaars studente Productontwerp/Vrije Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en verdiende met de HEMA Paperclip op haar beurt een eervolle vermelding. De laatste ging naar de Kliederzakken van Carolien Beurskens, tweedejaars studente Productontwerp/Vrije Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

klantenwedstrijd hardwaren: één eerste prijs
De jury kende bij de klantenwedstrijd van het onderdeel hardwaren een eerste prijs toe aan Hetty Peeters uit Amsterdam voor haar ontwerp Bagyard. Op het eerste gezicht is het een fietstas, maar al snel blijkt het om een flexibele plantenbak te gaan die geschikt is om over een balkonreling te hangen. Het ontwerp appelleert aan het 'doe maar gewoon'-gevoel van HEMA en verdient daarmee volgens de jury de eerste prijs.

studentenwedstrijd mode: twee prijzen en drie eervolle vermeldingen Bij het onderdeel mode werd de jury gevormd door de ontwerpsters Marian Wigger (Turnover/Zenggi), Joline Jolink, Simone van Eerdenburg, tv-stylist Ruud van der Peijl en namens HEMA, Sabien Duetz (Design & Conceptmanager), styliste Femke Trouwee en categoriemanager Baby/Kinderkleding Veronique van Gool.

eerste prijs studentenwedstrijd mode voor jurkje met BH De eerste prijs kende de jury toe aan het ontwerp Heldin(g) van derdejaars studente Modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Yvonne van Heeswijk. Het doel van haar ontwerp is het vrouwen mogelijk maken luchtige trendy kleding te kunnen dragen mét de ondersteuning van een bh maar zónder dubbele lagen en bandjes. Het ontwerp geeft in de ogen van de jury een vervolg aan lingerie en mode. Een erg praktische oplossing die door veel vrouwen gewaardeerd zal worden. Waarschijnlijk maakt het winnende ontwerp dan ook deel uit van de HEMA Zomercollectie 2008.

derde prijs studentenwedstrijd mode: helden als sieraad Eerstejaars studente Roos van Soest volgt de studierichting Applied Arts aan het Sandberg Institute Amsterdam en won de derde prijs met haar ontwerp Bedelhelden. Ze combineerde de bedelarmbandtrend van nu met de alom bekende HEMA-helden. De jury is enthousiast over de letterlijke minivertaling van alles waar HEMA voor staat: de rookworst, taart, fotorolletjes en zelfs hondje Takkie! De bedelarmband bestaat al 100 jaar. De ontwerpster heeft er een hedendaagse variant op gemaakt en daarbij goed ingespeeld op de opdracht.

drie eervolle vermeldingen studentenwedstrijd mode Drie studenten ontvingen voor hun inzending een eervolle vermelding. Deze ontwerpen waren op specifieke onderdelen zo sterk dat ze op deze manier gehonoreerd worden. Nichon Glerum studeert als vierdejaars Design & Styling aan het Amsterdam Fashion Institute en kreeg een eervolle vermelding voor haar ontwerp Sock 'n Roll. Bijzonder detail: in de wedstrijden van 2004 en 2006 behaalde Nichon óók al een eervolle vermelding. Het Held-shirt van Danka Sórell van Veeren (vierdejaars studente Man and Identity aan de Design Academy Eindhoven) kreeg dezelfde beloning. De fantasievolle printjes op het ontwerp 'Onder moeders rok' van Klaartje Glashorster (derdejaars studente Modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) waren eveneens goed voor een eervolle vermelding.

klantenwedstrijd mode: één eerste prijs
Sjanneke Broekmeulen en Ellen Wagenvoort uit Amsterdam sleepten de eerste prijs in de wacht bij de klantenwedstrijd in de categorie mode. Hun Basic Bag is een tas in een basisvorm. Handig, hip, kleurrijk, eenvoudig, basic en nieuw zijn de kwalificaties die je moeiteloos aan deze tas kunt koppelen. Een praktisch maar vooral ook gedurfd ontwerp volgens de juryleden. Het is in hun ogen namelijk niet gemakkelijk om van een doodgewone boodschappentas een modeaccessoire te maken zonder dat die zijn functie verliest.

klantenwedstrijd food: twee prijzen en vier eervolle vermeldingen Bij de studenteninzendingen food zaten helaas geen winnaars of inzendingen die in aanmerking kwamen voor een prijs of eervolle vermelding. Gelukkig lieten de klanten zich bij dit onderdeel van hun allerbeste kant zien met twee prijzen en vier eervolle vermeldingen als resultaat.

De juryleden bij het onderdeel food waren: patissier Frank Haasnoot, eetontwerpster Marije Vogelzang, culinair journalist Janneke Vreugdenhil en vanuit HEMA, Sabien Duetz (Design & Conceptmanager), Margreet van Uningen (Operations Manager), Ginette van der Peet (inkoper Brood, Banket en Koek) en Jan-Willem van Dis (inkoper Hartig Assortiment).

eerste prijs food klantenwedstrijd: een taart van gebakjes De Gebakjestaart van Maartje Prins uit Amsterdam won de eerste prijs. Het is een grote vierkante uitdeeltaart die gemakkelijk te snijden is in aparte gebakjes, elk met een eigen afbeelding. Niet het recept maar met name de frisse uitstraling van de Gebakjestaart gaf voor de jury de doorslag bij het toekennen van de eerste prijs. Ook het idee van 'ieder zijn eigen taartje' sprak de jury erg aan. De taart heeft daarmee dat typische oplossingsgerichte HEMA-karakter in zich en is vanaf heden verkrijgbaar bij HEMA.

tweede prijs food klantenwedstrijd voor HEMA-Koek
Bert Veldman uit Zoetermeer verdiende met zijn 'Koek van de Maand' in de vorm van de letter 'H' de tweede prijs. Herkenbare koeken in bekende smaken: goed doordacht en prima uitgewerkt. Deze inzending grijpt volgens de jury bovendien terug naar de traditie van HEMA. Het concept van deze HEMA-klant is volgens hen dan ook een prima manier om het merk HEMA smaakvol onder de aandacht te brengen.

vier eervolle vermeldingen in de klantenwedstrijd categorie food Jelske de Beer uit Eindhoven kreeg een eervolle vermelding voor het door haar bedachte concept 'Boterham met pindakaas'. Het idee om van iets alledaags, iets heel bijzonders te maken, spreekt de jury erg aan. Een eervolle vermelding was er ook voor 'Kunst om op te eten' van Elvire Köhler uit De Rijp. Zij bedacht een concept met als uitgangspunt het beschilderen van je eigen taart. De 'Knutsel cake/koek' van Sofie Thiecke uit Amsterdam is ook een eervolle vermelding waard. Met dit product heb je altijd iets leuks voor de kinderen om uit te delen of te trakteren. Nelleke Manche uit Arnhem kan trots zijn op de eervolle vermelding voor haar 'Honeydrops'. Dit zijn capsules in parelvorm met daarin honing die oplost wanneer die in aanraking komt met thee of een andere warme vloeistof.

inzendingen
In totaal ontving HEMA in de categorie hardwaren 212 ontwerpen van Nederlandse en Belgische studenten productvormgeving. Voor het onderdeel mode leverden 37 studenten een ontwerp aan. Bij het studentenonderdeel 'food' noteerde HEMA slechts 5 inzendingen van studenten consumptieve beroepen. De klantenwedstrijd kende een totaalaantal van 611 ontwerpen, onderverdeeld in de categorieën hardwaren (481), mode (105) en food (25).

tentoonstelling HEMA Huis in Amsterdam
De tentoonstelling vindt dit jaar plaats op een wel hele bijzondere locatie: het HEMA Huis. HEMA maakt al jaren de leukste artikelen betaalbaar. Daardoor kan iedereen genieten van wereldberoemd design in z'n eigen huis. Het HEMA Huis is ter gelegenheid van de twintigste editie van de Ontwerpwedstrijd op een verrassende manier ingericht met HEMA producten. Op die manier krijg je een geheel andere kijk op de HEMA-artikelen. Daarnaast wordt een tentoonstelling gehouden van de
prijswinnende ontwerpen van de afgelopen ontwerpwedstrijden, natuurlijk de prijswinnaars van dit jaar en de bekende HEMA-helden die nog steeds in zeer veel huishoudens dagelijks worden gebruikt. Het HEMA Huis is voor belangstellenden te bezoeken op 6 en 7 oktober en in de herfstvakantie op 12, 13 en 14 oktober. Meer informatie is te vinden op www.hema.nl en www.hema.nl/ontwerpwedstrijd.

noot voor de redactie (