Gemeente Doetinchem

Wijkwachten leveren bijdrage aan veiligheid en leefbaarheid

Het wijkwachtenproject in Doetinchem verloopt succesvol. Dat blijkt zowel uit de reacties vanuit de bevolking als uit de goede samenwerking met politie en gemeentelijke handhavers. De wijkwachten vormen, als extra blauw op straat, inmiddels een vertrouwd beeld in Doetinchem.

De eerste lichting van twaalf wijkwachten verrichtte gedurende het eerste jaar pionierswerk. In nauwe samenspraak met onder andere de politie werd steeds bekeken op welke wijze de wijkwachten het beste konden worden ingezet. Zo is er extra toezicht gekomen op De Veentjes en werd de overlast door zwervers en kapotte fietsen bij de bibliotheek opgelost. Ook de brandweer kreeg diverse malen ondersteuning van dit team; de wijkwachten hielden de route naar de brand vrij en begeleidden het publiek op straat. Het project is zoals bekend inmiddels uitgebreid met de nachtwachten, een team van twee jeugdtoezichthouders en extra geschoolde wijkwachten die tijdens de uitgaansuren aan de slag zijn.

Installatie nieuwe wijkwachten
Op donderdag 27 september september om 11.00 uur is de nieuwe lichting wijkwachten geïnstalleerd door burgemeester Herman Kaiser. Van de eerste groep wijkwachten werd op gepaste wijze afscheid genomen. De ceremonie vond plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis. De eerste lichting wijkwachten stroomt door naar reguliere banen. Van de twaalf wijkwachten zijn er tien aan de slag bij onder andere een Doetinchems beveiligingsbedrijf, de politie en het gemeentelijk bureau handhaving. De overige twee wijkwachten verwachten spoedig elders een betrekking te vinden.

Handhavingestafette
Doetinchem neemt ook dit jaar actief deel aan de landelijke handhavingestafette op 26 en 27 september. Van woensdag 12.00 uur tot donderdag 12.00 uur wordt intensief gehandhaafd. Een team van 25 handhavers vanuit de gemeente, de brandweer, de politie, het waterschap en Staatsbosbeheer voeren een groot aantal controles uit op allerlei vlak. De speerpunten voor dit jaar zijn veiligheidrisicos in de directe omgeving van bedrijven en instellingen en controles op het correct omgaan met bouw- en sloopafval. De gebieden waar de controles het meest intensief zijn, zijn de Doetinchemse binnenstad en het buitengebied. De handhavers treden op in duos vanuit verschillende organisaties, zodat ze kunnen leren van elkaars wijze van optreden.