Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 26 september 2007 P&O/BB/2007/32232

Onderwerp
Nieuwe uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs

Deze week is de Nota Vernieuwing Rijksdienst aan de Tweede Kamer aangeboden. In deze nota is aangegeven dat efficiencyverbetering mogelijk is door samenwerking tussen diensten die met uitvoering zijn belast. Voor de Centrale Financiën Instellingen (CFI) en de Informatie Beheer Groep (IBG) ressorterend onder OCW is in deze nota aangekondigd dat deze diensten onderling gaan samenwerken.
Met deze brief wil ik u informeren over mijn voornemen om te komen tot één nieuwe uitvoerings- organisatie in het onderwijs. Het doel is om per 1 januari 2010 met de opheffing van CFI en de IBG te komen tot een bundeling van de uitvoeringsfuncties in één nieuwe uitvoeringsorganisatie. Deze organisatie wordt als een onderdeel van het departement gepositioneerd, waarbij de bestuurlijke vorm nader wordt onderzocht. De nieuwe uitvoeringsorganisatie heeft vooralsnog twee vestigingen (Groningen en Zoetermeer) met de hoofdvestiging in Groningen.

Belangrijke argumenten voor mij om voor één uitvoeringsorganisatie te kiezen, zijn:
· In haar streven naar een slagvaardiger en doelmatiger organisatie vernieuwt het kabinet de Rijksdienst, door onder andere het bundelen van de uitvoering. Ik kies voor bundeling in het onderwijsdomein ten einde een vermindering van administratieve lasten, een efficiëntere uitvoering en een betere dienstverlening aan burgers en instellingen te bereiken.
· De doorlichting van Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO's) op basis van de Kaderwet ZBO's leidt tot de conclusie dat de uitvoeringsprocessen van IBG vanwege de ministeriële verantwoordelijk- heid dichter bij de Minister moeten zitten. Door de uitvoering geheel onder de ministeriële verantwoordelijkheid te brengen is het voor mij mogelijk om directer en slagvaardig te kunnen sturen.

· IBG en CFI hebben de afgelopen jaren veel inspanningen verricht om de dienstverlening aan instellingen en burgers te verbeteren. Het is nu mogelijk een volgende stap daarin te zetten door het opzetten van één front-office, het ontwikkelen en ontsluiten van gezamenlijke bronadministraties en ICT-applicaties te delen. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

De gehele verandering wordt aangestuurd door de Secretaris-Generaal van OCW . Hij is de voorzitter van de stuurgroep, die met deze projectopdracht is belast. Onderdelen van het project zijn o.a:
· Een analyse op bedrijfseconomische gronden inclusief de personele gevolgen, waarbij afgewogen wordt welke uitvoeringsprocessen zich goed lenen voor bundeling en op welke locatie en met een weging van de synergie-effecten en van de noodzakelijke investeringen;
· Een nadere analyse om te bepalen in welke tijdsfasering de uitvoeringsprocessen gebundeld kunnen worden, hoe de synergie-effecten maximaal realiseerbaar zijn en welke investeringen daarvoor nodig zijn;

· Uitwerking van de bestuurlijke en juridische gevolgen van de intrekking van de Wet Verzelfstandiging Informatiseringsbank en de opzet van het besturingsmodel van de nieuwe organisatie;

· Een goed overlegproces om in samenspraak met de medewerkers van IBG en CFI deze nieuwe organisatie in te richten;

· Het opstellen van een zorgvuldig personeelsbeleid met passende flankerende maatregelen.

Het personeel van CFI en van IBG is dezer dagen over dit besluit geïnformeerd. Ik zal de Tweede Kamer uiteraard informeren over de voortgang van dit project.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk