Partij voor de Vrijheid (PVV)


donderdag 27 september 2007
Inbreng Fleur Agema in Spoeddebat budget zorgintensieve zorg in gehandicapteninstellingen.

Het is de week van de gehandicapten. Maar niet in positieve zin. Eerst al werden ze gepakt door bezuinigingen op de ondersteunende begeleiding, gisteren door de vervanging van de no-claim voor het eigen risico en nu weer door verkeerde rekenmodellen van de staatssecretaris. Tegelijkertijd moeten we gisterenavond lezen dat onze minister-president 125 miljoen euro extra geld geeft voor de zorg in arme landen. Kennelijk is er dus wel geld om onze minister-president een wit voetje te laten halen bij de foundation van Bill Clinton maar geen geld voor Wiebe en Peter in eigen land.

We willen niet terug naar de tijd van Jolanda Venema. De jonge vrouw die naakt vastgebonden in haar eigen uitwerpselen opgesloten was. Dat is een fatsoenlijk land onwaardig. Maar nu hebben instellingen toch te maken met kortingen op het `Jolanda Venama budget'.

De staatssecretaris gaat uit van een wankel financieel beheer bij de Twentse zorgcentra, maar gaat u nou eens concreet in op het volgende financiële plaatje: Peter kost de instelling een bepaald bedrag per jaar (120.000), dat bedrag is opgebouwd uit drie onderdelen. Ze ontvangen een basisbedrag per cliënt (40.000), een deel komt voor eigen rekening van de instelling (50.000) en tenslotte komt er een deel uit de regeling `Extreme zorgbehoefte' (40.000). Als die instelling nou heel veel Peters heeft, dan hebben ze dus simpelweg niet het bedrag per cliënt voor eigen rekening omdat dat geld moet komen uit het gemiddelde bedrag per cliënt waar doorgaans wat van over blijft. Is het dan rechtvaardig om te stellen dat er sprake zou zijn van een wankel financieel beleid? Nee. Moet deze instelling dan maar minder zware gevallen opnemen? Nee.

Bij de Twentse zorgcentra hebben 24 cliënten met een extreme zorgbehoefte (in totaal hebben 150 van de 900 cliënten een grotere zorgvraag dan gemiddeld). Vervolgens gebeurt er het volgende. Op hun aanvraag is een korting toegepast omdat het totaal aantal aanvragen voor de toeslag het vooraf vastgestelde beschikbare budget overschreed. Het is dus niet zo dat de Twentse zorgcentra geldproblemen hebben door een wankel financieel beleid, maar door het onrechtvaardig naar beneden bijstellen van het budget.

De staatssecretaris schrijft dat de suggestie dat deze instellingen geen bijdrage zou kunnen ontvangen voor extra zorgbehoefte van cliënten door een gebrek aan collectieve middelen onjuist is, maar vz, graag een bevestiging van de staatssecretaris dat het onjuist is dat er een korting is toegepast op het budget van de Twentse zorgcentra omdat het totaal aantal aanvragen voor de toeslag het vooraf vastgestelde beschikbare budget voor toeslagen overschreed.

Fijn dat u het budget nu verhoogt, maar dit had nooit mogen gebeuren. De Twentse zorgcentra hadden niet in de financiële problemen hoeven komen als ze niet waren gekort en ook graag een toezegging dat u de problemen bij de Twentse zorgcentra oplost.

Het alternatief is namelijk dat deze cliënten vastgebonden worden, je kunt ze namelijk geen seconde alleen laten. Doe je dat wel, dan belanden medecliënten in het ziekenhuis en wordt er door ramen gesprongen.

Tenslotte gaarne nog een reactie van de staatssecretaris op de vraag van het VNG of er alleen voor nieuwe cliënten geld beschikbaar komt of dat het geld dat is toegezegd ook de kortingen die vanaf 2006 zijn opgelegd, ongedaan maakt.


____________________