GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Rapport Buitenweg over anti-discriminatie door Europarlement aangenomen

Straatsburg, 27 september 2007 - Vanmiddag heeft een grote meerderheid van het Europees Parlement het rapport van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg over de implementatie van de richtlijn tegen discriminatie op basis van ras en etnische afkomst aangenomen.

Sinds 2004 is discriminatie in Europa verboden, zowel op de arbeidsmarkt, als ook daarbuiten. Buitenweg stond aan de wieg van wat toen baanbrekende wetgeving was. Gelijke behandeling in het onderwijs, bij sociale zekerheid en bij het huren van huizen werd namelijk verplicht gesteld.

Hoewel er vooruitgang bestaat in de meeste lidstaten, stelt Buitenweg in haar nieuwe rapport dat de meeste EU-lidstaten harder moeten werken om discriminatie op basis van ras en etnische afkomst in eigen land aan te pakken en de Europese anti-discriminatiewetgeving om te zetten in nationale wetten.

Volgens Buitenweg is er nog veel discriminatie en racisme in Europa. "De laatste jaren zijn de uitingen van discriminatie en racisme zelfs toegenomen, zowel in aantal als in ernst. De werkloosheid onder minderheden is in veel landen dubbel zo hoog als van de rest van de beroepsbevolking. Ook is er meer racistisch geweld."

Verder is er nog steeds een groot probleem in verschillende lidstaten waarbij immigranten vaak een hypotheek wordt geweigerd. Ook blijkt dat Roma-gezinnen in Europa op grote schaal onderwijs volgen op scholen voor geestelijk gehandicapten kinderen, terwijl er niks mankeert aan hun intellectuele capaciteit.

Buitenweg wil met haar rapport duidelijk maken dat er meer moet gebeuren dan wetgeving alleen om discriminatie op basis van ras en etnische afkomst in Europa tegen te gaan. "Wetgeving is belangrijk. Het is normerend. Het geeft aan waar de Europese Unie voor staat, hoe we met elkaar om willen gaan en wat niet getolereerd kan worden. Maar wetten zijn niet afdwingbaar als mensen er niet van op de hoogte zijn. Mensen moeten informatie krijgen om een klacht in te dienen tegen discriminatie. Ook moeten de Europese instanties die hiervoor zijn opgericht beter functioneren."

De Europese Commissie moet daarom zo snel mogelijk ervoor zorgen dat de lidstaten de Europese afspraken ook nakomen. "De Europese Commissie wil de anti-discriminatiewetgeving in goed overleg met de lidstaten geïmplementeerd krijgen. Dat is heel erg goed. Maar ik hoop ook dat er vaart achter zit. Als er economische belangen achter zitten, zoals het beboeten van Microsoft, dan kan de Europese Commissie wel snel handelen. Waarom ook niet met deze wetgeving, die het leven van mensen daadwerkelijk kan veranderen?"


-------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa