Ingezonden persbericht



'Een zwangere niet behandelen is een zwangere mishandelen'

Maastricht 27 september 2007 - 'Een zwangere niet behandelen is een zwangere mishandelen*' is de titel van een multidisciplinair symposium, dat zich richt op de potentiële risico's van een te terughoudende medische benadering van klachten en aandoeningen tijdens de zwangerschap. Het symposium vindt plaats op donderdag 4 oktober in het congrescentrum MECC te Maastricht.

Het symposium met de prikkelende titel is een initiatief van prof. dr. J.G. Nijhuis, hoogleraar Verloskunde in het academisch ziekenhuis Maastricht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, en prof.dr. J. Metsemakers, hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

Bij misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap wordt vaak gezegd dat je beter niets kunt slikken en dat misselijkheid er nu eenmaal bij hoort, terwijl zwangeren in de landen om ons heen zonder problemen een veilig en effectief anti-emeticum, een middel tegen zwangerschapsbraken, krijgen voorgeschreven. "Het is typisch Nederlands om ook in de zwangerschap conservatief en terughoudend te zijn, om zogenaamde 'onnodige medicalisering' te voorkomen.", aldus prof.dr. Nijhuis.

Tijdens het symposium worden de verschillende vormen van medisch conservatisme belicht en het gevaar die deze benadering kan opleveren voor de zwangere. Veel voorkomende onderwerpen gedurende de zwangerschap, zoals hooikoorts, misselijkheid, braken en hoge bloeddruk, leveren vragen op over het al dan niet behandelen van deze klachten. Door standaard géén behandeling te overwegen, wordt volgens medici onrecht gedaan aan de zwangere én vormt dit een potentieel gevaar voor de patiënte.

Een deel van de medici, die betrokken zijn bij de zwangerschapsbegeleiding, vragen zich nu af hoeveel zwangeren per jaar onnodig niet behandeld worden, en stellen deze vorm van ontzegging van hulp gelijk aan een vorm van mishandeling. In het weekblad van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst, Medisch Contact, wordt in het nummer van 27 september ruimschoots aandacht besteed aan dit onderwerp.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Noot van de redactie /