Gemeente Breda

Negen nieuwe FMO plannen in uitvoering

Binnenkort gaan negen plannen van Bredanaars in uitvoering die kinderen, jongeren, ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, wijk- en buurtbewoners en andere stadgenoten de kans geven mee te doen in de stad.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een positief besluit genomen over deze ideeën voor het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling. De gehonoreerde plannen zijn samen goed voor bijna EUR 295.000,-.

Ook uit de tweede ronde van projectaanvragen blijkt dat Breda volop ideeën heeft. De afgelopen maanden is de gemeente Breda in overleg geweest met bewoners, verenigingen, bedrijven en instellingen. Tijdens vier bijeenkomsten in de wijk hebben medewerkers van de gemeente Breda met ruim 50 actieve bewoners en vrijwilligers gesproken over hun plannen. Van al die ideeën die in de stad leven, zijn tweeëntwintig aanvragen doorgeleid naar de onafhankelijke commissie FMO. Daarvan heeft het college besloten er negen geheel of gedeeltelijk toe te kennen. Zes aanvragen zijn aangehouden. Deze aanvragen vragen om meer overleg of uitwerking. Zeven aanvragen passen niet in het fonds of worden doorgeleid naar een andere subsidiemogelijkheid. De gemeente informeert deze week alle aanvragers.

Samen met de twaalf projecten die in de eerste FMO-ronde toegekend zijn, staat de teller nu op 21 gehonoreerde aanvragen voor een totaalbedrag van ruim 600 duizend euro. De gemeente Breda is in overleg met de indieners van ideeën uit de derde ronde (sluitingsdatum
1 oktober). Half november is bekend welke aanvragen uit de derde ronde toegekend worden.

Mogelijkheden

Ook de komende tijd investeert de gemeente in brede betrokkenheid vanuit de Bredase samenleving. De gemeente verzorgt op locatie informatiebijeenkomsten over de mogelijkheden van het FMO. Daarnaast wil de gemeente het FMO inzetten om bedrijven te interesseren in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ideeën en aanvragen voor de volgende beoordelingsronde kunnen ingediend worden tot 1 januari 2008. Belangstellenden kunnen terecht op www.breda.nl/fmo of voor een oriënterend gesprek contact opnemen met het team FMO: (076) 529 40 05.

Het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling is een nieuw initiatief van de gemeente Breda, dat past bij de koers die de gemeente samen met haar inwoners wil varen: samen met elkaar bouwen aan Breda als sociale stad. De gemeente wil zoveel mogelijk goede ideeën uit de stad bekronen. Breda wil dat het FMO een blijvende meerwaarde heeft voor de stad. Dat vraagt om goed doordachte plannen. Voorop staat dat de plannen kwetsbare groepen in Breda verder helpen.

Bijlage: overzicht van de negen gehonoreerde projecten

Breda, 27 september 2007

Gehonoreerde FMO-plannen, 2de ronde

Bredase Revue

De Bredase Revue wil een groot aantal vrijwilligers een zinvolle vrijetijdsbesteding bieden door het ontwikkelen van een facilitaire werkplaats. In deze werkplaats zullen de vrijwilligers niet alleen decors bouwen, kostuums maken en allerlei andere klussen doen voor de Bredase Revue "nieuwe stijl", maar voor de gehele amateurkunst in Breda. Er kunnen ook stageplaatsen voor scholieren worden gecreëerd.

Bijdrage FMO: EUR 90.000,-

Contactpersoon Frank Fluitman: e-mail frank@mfl-breda.nl; tel. (076)
-560 20 40 (werk) of (076) 560 01 83 (privé).

Chatime:

kindermagazine voor en door kinderen De Stichting Chatime wil de belevingswereld van kinderen verbreden door een steeds wisselende groep kinderen van 8 tot 12 jaar te laten deelnemen aan een redactieteam dat 4 keer per jaar een kindermagazine uitbrengt: Chatime. Dit magazine wordt verspreid onder alle basisscholen, bibliotheken en ziekenhuizen in Breda.

Bijdrage FMO: EUR 47.180,-

Contactpersoon Lidia van Hooijdonk: e-mail chatime@planet.nl; tel. 06 15637807.

Accent op mijn talent

De Vereniging Onderling Sterk Breda e.o. wil werken aan het verbeteren van de sociale netwerken van mensen met een verstandelijke handicap. Ook wil deze vereniging stimuleren dat deze mensen hun talenten kunnen inzetten voor de buurt of wijk waar zij wonen. De financiële bijdrage wordt verleend voor de themadag, als startactiviteit voor het opbouwen van de netwerken.

Bijdrage FMO: EUR 2.000,-

Contactpersoon Leny Willers: e-mail L.Willers@meewestbrabant.nl; tel. 06 20748826.

Spraaksaam

Het project Spraaksaam heeft als doel de maatschappelijke participatie van migrante vrouwen te bevorderen en het sociaal isolement van deze vrouwen te doorbreken. Spraaksaam is een voortraject voor de inburgeringcursus. De vrouwen leren de Nederlandse taal, krijgen de kans zich persoonlijk te ontwikkelen en worden betrokken bij de ontwikkeling van hun kinderen op de school in Wisselaar. Ook kunnen zij korte stages lopen bij organisaties in Breda-Noord.

Bijdrage FMO: EUR 47.875,-

Contactpersoon Mariet Maas: e-mail maasmariet@hotmail.com; tel. (076) 561 36 86.

Documentaire Gielis Beijsstraat

Stichting Zuidenwind Filmprodukties wil een documentaire maken over de geschiedenis en de achtergronden van de mensen van deze straat. Het uitwisselen van verhalen en ervaringen tijdens het maken van de film versterkt de saamhorigheid van de bewoners en bevordert hun trots en eigenwaarde. De film geeft een beeld over de onbekende kanten van de bewoners van de Gielis Beijsstraat. De film kan ook gebruikt worden om met groepen in de Bredase samenleving te praten over vooroordelen.

Bijdrage FMO: EUR 3.000,-

Contactpersoon Joost Seelen: e-mail Joost@zuidenwind.nl; tel. 06 53556883.

Femina

Femina Inpakatelier wil de kansen op de arbeidsmarkt van vrouwen uit de Heuvel vergroten. Via het atelier krijgen vrouwen de kans werkervaring op te doen, wordt hun sociaal isolement doorbroken en kunnen zij hun kennis en vaardigheden ontwikkelen (spreken van de Nederlandse taal) en hun zelfvertrouwen vergroten. Het project biedt hen de kans dit in hun eigen wijk te doen.

Bijdrage FMO: EUR 44.250,-

Contactpersoon Hava Akdag: e-mail akdaghava@hotmail.com; tel. 06 47019381.

Samen leven, samen eten

Dit project heeft als doel de saamhorigheid tussen mensen van verschillende achtergronden te versterken, door middel van samen koken en samen eten. Tijdens het eten kan er gepraat worden over culturele achtergronden en verschillen. Het haalt mensen uit hun isolement; brengt mensen uit Prinsenbeek in contact met elkaar.

Bijdrage FMO: EUR 300,-

Contactpersoon Ria Bekkers: e-mail riabekkers@hotmail.com; tel. (076) 542 93 10.

Multicultureel Evenement Breda

Multi Mundo Aztrada, lid van de Bredase ondernemingsvereniging WATT, wil samen met diverse etnische groepen jaarlijks een groots, gezamenlijk cultureel evenement organiseren, waarbij verbroedering voorop staat. Als nevendoelstelling moet dit evenement Breda op de kaart zetten als internationale, multiculturele stad. Er wordt gestart met een onderzoek naar het draagvlak voor zo'n Bredaas cultureel evenement (samenwerking, participatie en sponsoring).

Bijdrage FMO: EUR 7.500,- (voor de onderzoeksfase)

Contactpersoon Freek Kraus: e-mail info@aztrada.nl; tel. 06 52655190.

Straattalenten

Straattalenten is een project dat door het maken van een theatershow jongeren een kans wil bieden om hun artistieke kwaliteiten te ontwikkelen en te presenteren. Door deel te nemen aan het project Straattalenten kunnen jongeren die kampen met problemen als werkeloosheid, schooluitval en schulden, hulp en begeleiding krijgen terwijl zij bezig zijn met het maken van een spetterde show. Straattalenten is een project dat door jongeren zelf bedacht en opgezet is. Deze jongerengroep, `Luctor et emergo', gaat het project zelf uitvoeren in samenwerking met Vertizontaal en Ma Lucha y Ma Logra.

Bijdrage FMO: EUR 51.340,-

Contactpersoon Soraya Bartosik: e-mail s.bartosik@live.nl; tel. 06 47935008.