Gemeente Breda

Verzelfstandiging De Beyerd krijgt vorm

De Beyerd wordt het Nationaal Museum voor Grafische Vormgeving De Beyerd. De bedoeling is dat De Beyerd per 1 januari 2008 een zelfstandige organisatie is.

Dat heeft het Bredase college van burgemeester en wethouders besloten. Wethouder Willems van cultuur: `We hebben als rechtspersoon voor een stichting gekozen, omdat het dan mogelijk is om het museum te registreren in het museumregister, een kwaliteitskeurmerk. Als zelfstandige organisatie kan het museum zich met geheel eigen gezicht profileren en wordt samenwerken met private partners en het genereren van geld uit de markt makkelijker.'

Raad van Toezicht

De Beyerd krijgt een breed samengestelde Raad van Toezicht, zodat kennis aanwezig is op de terreinen: grafische vormgeving, museumwereld, bedrijfsleven, financiën, juridische zaken. De leden van de Raad van Toezicht moeten bovendien affiniteit hebben met de stad Breda. De Raad van Toezicht krijgt de bevoegdheid om de bestuurders te benoemen en de jaarstukken goed te keuren.

Gebouw, collectie en financiën

Het gebouw blijft eigendom van de Gemeente Breda en wordt aan het museum verhuurd. Het gedeelte van de collectie dat eigendom is van de gemeente wordt overgedragen. Ook het door de gemeente gereserveerde budget voor collectievorming van ruim EUR 450.000,- wordt aan De Beyerd overgedragen. Daarnaast ontvangt het museum een bedrag van EUR 300.000,- als bedrijfsreserve en om eenmalige kosten in verband met de verzelfstandiging te dekken.

Personeel

Begin september is het Sociaal Plan vastgesteld, dat voorziet in regelingen voor overgang van de medewerkers naar de nieuwe organisatie. Ook is een voorlopige organisatie- en functiestructuur opgesteld voor de nieuwe organisatie. De OR heeft hier positief op gereageerd. De medewerkers van De Beyerd vallen straks onder de CAO van Vereniging van Rijksgesubsidieerde Musea (VRM).

Subsidieovereenkomst

Voor de periode 2009-2012 bereidt de Gemeente Breda een subsidie- en prestatieovereenkomst voor met De Beyerd om de continuïteit van de stichting te waarborgen.

Breda, 27 september 2007