Gemeente Bergeijk

Als koken niet meer wil lukken. 27-9-2007

De heer Cornelissen is 84 jaar en weduwnaar. Hij krijgt de laatste maanden steeds meer last van zijn handen> Bij een bezoek aan de dokter kreeg hij te horen dat dit door slijtage komt. Cornelissen ondervindt hierdoor steeds meer problemen met het bereiden van zijn warme maaltijden. Het koken gaat steeds moeizamer en is pijnlijk aan zijn handen. Hij neemt steeds vaker een boterham in plaats van een warme maaltijd. Hij mist echter zijn warme maaltijden en gaat op zoek naar mogelijkheden. Op advies van zijn buurvrouw, komt hij terecht bij het Zorgloket. Hier legt hij zijn situatie uit.

De loketmedewerkster legt de heer Cornelissen de verschillende mogelijkheden uit die er zijn op het gebied van de maaltijdvoorziening en de kosten die daarmee verbonden zijn. Cornelissen geeft aan dat hij het fijn vindt om de maaltijden warm aangeleverd te krijgen. Dat hoeft niet dagelijks. Hij eet namelijk twee keer per week bij zijn dochter. Het Zorgloket regelt zijn aanmelding bij de maaltijdvoorziening voor vijf dagen per week en geeft daarbij aan welke dagen Cornelissen deze maaltijden wil ontvangen.

De maaltijddienst in Bergeijk

In de gemeente Bergeijk kunnen zelfstandig wonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten die om welke reden dan ook niet meer zelf hun warme maaltijd kunnen bereiden, gebruik maken van de maaltijddienst.

Er zijn diverse mogelijkheden om de maaltijd aangeboden te krijgen. U heeft de keuze tussen warme maaltijden, versgekoelde maaltijden en diepvriesmaaltijden die opgewarmd kunnen worden in de magnetron. Voor diepvriesmaaltijden geldt dat deze langere tijd (in de diepvries) bewaard kunnen blijven. Ook kunt u in een aantal gevallen kiezen in de samenstelling van de maaltijd (één, twee of drie gangen).

In de gemeente Bergeijk bieden de volgende instellingen maaltijden aan:

* Catering Content verzorgt zowel warme als versgekoelde maaltijden;
* Kempencuisine (van de Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen) verzorgt versgekoelde maaltijden;

* Apetito verzorgt diepvriesmaaltijden;

* Zuidzorg (voorheen: Tympaan) verzorgt versgekoelde maaltijden.

Uit eten

Behalve dat de maaltijden thuis kunnen worden bezorgd is het ook mogelijk om in Bergeijk rond het middaguur in Zorgcentrum St. Joseph te gaan eten. Het is wel nodig dat u zich hiervoor aanmeldt.

Meer informatie over het aanbod in uw dorp, de keuzen die gemaakt kunnen worden en de prijzen van de verschillende maaltijden kunt u krijgen bij het Zorgloket van de gemeente Bergeijk. Hier kunt u zich ook voor de maaltijddienst aanmelden.

Het zorgloket

Zit u met een vraag en kunt u het antwoord in het woud van regels niet vinden? Kom naar het Zorgloket!

Sinds de Wmo is ingevoerd is er een Zorgloket op het gemeentehuis. Mantelzorgers die vastlopen, ouderen die extra hulp nodig hebben, gehandicapten die een hulpmiddel of woningaanpassing willen aanvragen of mensen die hulp nodig hebben bij het invullen van formulieren kunnen hier terecht. Een precieze vraag is niet nodig. De loketmedewerkster bekijkt samen met u hoe u geholpen kunt worden. Zij zoekt voor u uit welke hulp het Zorgloket kan bieden of bij welke instantie u precies moet zijn om op de juiste manier geholpen te worden. Zo wordt u niet van het kastje naar de muur gestuurd.

In de toekomst is het loket ook een vraagbaak voor jongeren en hun ouders, mensen met psychiatrische problemen, verslaafden en mensen die door problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, zoals vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Wij houden u van deze ontwikkelingen op de hoogte.

Het Zorgloket: voor de meest uiteenlopende vragen

Of u nu huishoudelijke hulp nodig hebt, wilt weten waar u terecht kunt voor warme maaltijden aan huis, hulp nodig hebt bij het invullen van formulieren of informatie over het persoonsgebonden budget (PGB), u kunt ervoor terecht bij het Zorgloket. Daar helpen ze u met deze en andere vragen verder op weg.

Het zorgloket is er ook om bepaalde voorzieningen aan te vragen. Het gaat dan om:

* voorzieningen in uw woning, zoals een douchestoel of trapleuning;
* rolstoelen;

* scootmobielen;

* taxipassen;

* gehandicaptenparkeerkaarten;

* hulp bij het huishouden;

* inkomensondersteuning.

Openingstijden

Het Zorgloket is op het gemeentehuis in Bergeijk. Het is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 11.30 uur. Op dinsdagmiddag is het Zorgloket ook geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. U kunt het Zorgloket ook bellen: 0497-551366.