Gemeente Bergeijk

Uitslag enquête profiel nieuwe burgemeester 27-9-2007

Bergeijkenaar wil daadkrachtige burgervader of -moeder

Afgelopen zomer vroeg de gemeenteraad de Bergeijkse bevolking om in een enquête aan te geven wat de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe burgemeester moeten zijn. Deze enquête werd door 44 Bergeijkenaren ingevuld. De belangrijkste uitkomst is dat de inzenders een burgemeester willen die goed benaderbaar is (80 %). Ook de eigenschappen Inlevingsvermogen (66%) en daadkracht (63%) scoren hoog. Qua vaardigheden vinden zij een goed organisatievermogen (50%) en het kunnen samenbinden van mensen (50%) belangrijk.

Wat betreft het geslacht geeft 85% van de inzenders aan geen voorkeur te hebben. Op de enquête werd de gelegenheid geboden zelf belangrijke punten aan te geven. Hieruit kwamen de wensen om een burgemeester die de organisatie aan kan sturen als een werkelijk bedrijf en een burgemeester als een manager met visie naar voren. Ook vinden meerdere inzenders het belangrijk dat de burgemeester al een binding heeft met Bergeijk.

Het minst belangrijk vinden de Bergeijkenaren de eigenschappen overtuigingskracht, veerkrachtigheid en het toezien op een strikte naleving van de regels.

De Raad heeft, mede op basis van de uitslagen van de enquête, een profielschets opgesteld. Hierin omschrijven zij de nieuwe burgemeester als iemand die zich identificeert met de mensen met wie hij van doen heeft. Hij is iemand die verbindingen tussen mensen kan leggen en een bruggenbouwer die goed in staat is samenwerkingsverbanden te onderhouden en te smeden. Hij staat boven de partijen en straalt in crisissituaties vertrouwen uit. Hij is een vernieuwer, daadkrachtig en een type dat de handen uit de mouwen steekt, dat een visie uitdraagt en zich gemakkelijk in allerhande gezelschappen weet te bewegen.

De Raad overhandigt de profielschets op 19 september tijdens een buitengewone raadsvergadering aan de Commissaris van de Koningin, Hanja Maij-Weggen. De provincie Noord-Brabant zet vervolgens een advertentie. Een vertrouwenscommissie maakt uit de binnengekomen reacties een selectie en voert sollicitatiegesprekken met de kandidaten. Naar verwachting komt hier rond februari een geschikte kandidaat uit naar voren. De vertrouwenscommissie zal deze kandidaat voorstellen aan de gemeenteraad. Is die het met de keuze eens, dan draagt de gemeenteraad de kandidaat voor aan de minister van Binnenlandse Zaken. Die beslist uiteindelijk over diens benoeming. Bergeijk verwacht de nieuwe burgemeester voor de zomer van 2008 te kunnen verwelkomen.